Re: Sociální poj. - Student nad 26 let
Musíte si to spočítat, každý musí být pojištěný alespoň pět let z posledních desíti let. Jeden rok se dá jednorázově doplatit zpětně najednou, ale pak jen po měsících. Pokud by se Vám něco stalo, tak nebudete mít nárok na invalidní důchod. V roce 2008 bylo minimální měsiční pojistné 2800,- Kč v roce 2009 nevím.
Re: Sociální poj. - Student nad 26 let
Z hlediska toho přiznání invalidního důchodu snad. Ale jinak při Vašem mládí se ani nevyplatí dobrovolné sociální pojištění, do důchodu půjdete za mnoho let a to ještě kdoví co bude, do té doby toho odpracujete habaděj. To už je lepší si ty peníze spořit. Ale musíte platit zdravotní pojištění - 1080 Kč měsíčně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
21. 10. 2009 16:25
Dobrý den, jsem studentem nad 26 let bez zdanitelných příjmů. Chtěl bych se zeptat, jestli mám povinnost platit sociální pojištění. Na stránkách http://poradna.finance.cz/mzdy/ jsem se dočetl, že v mém případě mohu pojištění dobrovolně. Příspěvek je však zhruba rok starý, chci se proto ujistit, zda je tomu stále tak. Aktuální údaj jsem nikde nenašel.