Re: uplatnění slevy na dítě
Myslím si, že Vám nic takového podepisovat nemusí, to je jejich věc, kde bydlí. Mám takových prohlášení podepsaných hodně a nikdy jsem neřešila, kdo kde fyzicky bydlí, když jeden chce uplatnit slevu, pak jediné co potřebujete, od druhého z rodičů podepsáno, že on si neuplatňuje.
Já se zeptám, musím požadovat každý rok potvrzení, že neuplatňují?
Tak abyste mohla odečíst slevu základní a slevu na dítě, tak Vám zam-ec musí podepsat prohlášení poplatníka, kde se zavazuje a svým podpisem stvrzuje, že změny nahlásí. Takže naše zaměstnance neuháním každý rok, ale když přijde partner zaměstnance a potřebuje potvrzení že náš zaměstnanec si u nás neuplaťňuje zase pro svého zaměstnavatele, vždy tam napíši, že pro daný rok např. 2009 u nás neuplatňuje.
Paní LLL nemá zcela pravdu. Pro uplatnění daňového zvýhodnění je potřeba nejen to, že jej druhý rodič neuplatňuje ale velmi důležitá je i společná domácnost. Je to tak formulováno přímo v textu Prohlášení. Potvrzení nevyžaduji každý rok, ale jen pokud druhý partner mění zaměstnavatele. Tuto změnu je povinnost hlásit, ale bohužel někteří tak nečiní a tak se některé mzdovky sichrují tím potvrzením každý rok.
K té společné domácnosti - když svému zaměstnanci, napíšu, že neuplatňuje slevu na dítě, ale vynechám "se kterým žije ve společné domácnosti", je to taky v pořádku?
A pokud by naopak chtěl uplatňovat, může jedině v případě, že prohlásí společnou domácnost? Počítám, že ano, protože ženy mi nosí jen prohlášení, že nežijou s otcem dítěte ve spoečné domácnosti (pokud neví, kde by ho sehnaly) a stačí to...
Díky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
22. 10. 2009 17:23
Prosím o radu zkušenější mzdovky - může si zaměstnanec uplatňovat slevu na dítě ( vlastní ) , které má s partnerkou, se kterou sice žije ve společné domácnosti, ale trvalé bydliště má na jiné adrese? Musí mi někde v prohlášení potvrdit, že mají společnou domácnost? Povtrzení od partnerky, že ona neuplatňuje slevu u svého zaměstnavatele má.
Děkuji za odpovědi.