Re: DPH z manka?????
manka a škody do dph nepatří, nejsou zdanitelným plněním
Nejde o klasický odvod DPH na výstupu za zdanitelná plnění, protože opravdu nejde o předmět plnění...
jenže - manka a škody nejsou využité pro uskutečněná zdanitelná plnění, takže se ztratil nárok na odpočet na vstupu a toto je potřeba napravit... tím, že to DPH, které bylo na vstupu odečteno, se vrátí...
Nerada vám kazím radost, ale je to tak...
Máte přece povinnost vést sklady určitým způsobem (např. FIFO) takže musíte být schopni jednoznačně prokázat, od koho které zboží je, a to i zboží jednoho druhu... bohužel, správce daně tohle bude požadovat a podle § 13 odst. 5 ZDPH (použití zboží pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce), bude vyžadovat i DPH.. Důkazní povinnost je na Vás a tak ho musíte přesvědčit, že materiál, který právě je mankem, jste pořídili od neplátce.
teda já nevím, ale docela nedávno jsem zadávala dotaz na daňového poradce přes Verlag dashöfer a též jsem se ptala jedné sousedky auditorky...a oba shodně tvrdili, že DPH se nevrací (cituji."plátce, který zboží za účelem dalšího prodeje pořídil,má zachován nárok na odpočet daně (uplatněný nárok na odpočet daně se nevrací). Plátce však musí počítat s tím, že správci daně musí prokázat, že se skutečně jednalo o škodu, a doložit doklady o likvidaci... Ale je pravda, že toto je například, když mi zboží zničí přepravní společnost a já tedy musím koupit pro zákazníka nové. Dle tazatelky se jednalo o manko za zaměstanacem...tudíž zaměstananec zboží "zašantročil" . Je pravdou, že to by se pak mohlo schválně zboží ztrácet...a odpočty by nám zůstávaly...no skoro bych Vám dala za pravdu, i když jsem automaticky tvrdila, že škody a manka nejsou předmětem daně.
Tak zatím jsem manko řešit nemusela, ale čistě teoreticky:
Máte 5000 destiček z mědi 20 x 20 cm, 10 se jich ztratí,manko třeba 1 tis. Kč. Vy přece nemůžete poznat, jsou-li stejné,normalizované, která je ze které dodávky, i přes dokonalé vedení skladové evidence. Nemluvě o tom, že se většinou používají zprůměrované ceny. Tento případ přece není použitím zboží pro účely nesouvisející s uskuteč. ekon. činností, to by bylo, kdybych si ty destičky namontovala třeba na můj soukromý byt ve firmě, pokud bych něco takového měla. Ale jak říkám - naštěstí zatím k manku nedošlo.
s tou ekonomickou činností s Vámi souhlasím (nesouvisí s ek.činností-soukromé použití)Já jsem také manko za zaměstanancem ještrě neřešila. Destičky se ale sami neztratí...spíš je někdo "ukradne"....v každém případě nejde o likvidaci poničného zboží-takové zboží se již nemůže prodat. Ale takové ztracené (ukradené) zboží by se ještě prodat dalo :-) Já měla odpověď od auditora, týkající se opravdu fyzického zničení...ne ztráty. Opravdu se nějak nechci dohadovat, protože to nevím....doufám, že někdo přijde ještě s názorm, docela mě to zajímá.
Právě že se musí rozlišit, zda prokážete že šlo o škodu, fyzické zničení, likvidaci - není DPH, nebo o manko - je DPH... Musím říct, že správce daně nijak nezajímalo, jaká je evidence ve skladech a jen trval na prokázání...Ono to s těma mankama není tak jednoduchý... je taky ztráta do normy, inventury a zákaz kompenzace, prokázání záměny materiálu....
I když je mi jasný, že nikdo nemůže říct, jestli tady těch 5 zlatých hřebíků do rakve je z dodávky 1 nebo 2, když vám je někdo ukáže, ale podle pohybu zboží na skladě se dá zjisti, kdy nejdřív mohla být ze skladu vydána zásoba z faktury 1 a kdy se začalo vydávat z faktury 2... a na ní jsou jednoznačně uvedené ceny i DPH..
Prostě žádná sranda, no...
Tak jsem ještě zapátrala zde v historii a názorů jako, že manka a škody nejsou zdanitelným plněním a žádné DPH je tu spousta. A také spousta těch, kteří tvrdí odvést. Jen poplatník musí prokázat, že to manko není způsobené jeho osobní spotřebou. A to se mu bude dokazovat opravdu jen těžko. Pokud nebude mít v ruce papír od policie, že sklad byl vykradený, má víceméně smůlu. Takže tímto děkuji "stopp" za dle mého správný názor a paní, která vznesla dotaz se tímto omlouvám. Já bych tedy na jejím místě rozhodně DPH z manka odvedla. (byť jsem si to původně nemyslela)
Nutno říci, že ZDPH manko nikde nedefinuje, ani ho neřeší. Když vyjdeme z toho, jak manko definují účetní předpisy v § 30 odst. 6 ZÚ a škody v ZDP § 25 odst. 2, dojdeme k tomu, že jde o rozdíl mezi evidovaným stavem a jde o majetek, který byl v důsledku objektivních či subjektivních příčin vyřazen.
Z hlediska DPH je pak třeba si položit dvě otázky:
1. Došlo vznikem manka ke zdanitelnému plnění a je náhrada za něj předmětem daně?
2. Bude zachován nárok na odpočet ve smyslu § 72 ZDPH?
Ad 1. Vznikem manka (odcizením, zničením apod.) nedochází ani k dodání zboží ani k poskytnutí služby, ke zdanitelnému plnění nedochází. Náhrada z manko je finanční vyrovnání a to není předmětem daně.
Ad 2. Vzhledem k tomu, že naše právní úprava je hluchá a správci daně jak u nich bývá zvykem se snaží daňové právo vykládat po svém, je možné se opřít o judikaturu ESD. Správci daně rádi tvrdí, že vznikem manka nebo škody došlo k situaci, kdy plátce neopoužil zboží k uskutečňování ekonomické činnost a tím ztrácí nárok na odpočet daně. Toto tvrzení je podle mě v přímém rozporu s judikátem ESD č. C-110/94/INZO, ze kterého vyplývá, že plátce neztrácí nárok na odpočet u nakoupeného zboží nebo služby, u nichž uplatnil nárok na odpočet, protože je hodlal použít ke zdaňované činnosti, jestliže z nepředvídatelných okolností, která nastanou později, zboží k dané činnosti nepoužije.
Právě proto, že tuto situaci ZDPH neřeší a vzhledem ke zmíněnému judikátu bych se dodanění bránil, ale je pravda, že přitom jak rozhodují naše soudy - pokaždé jinak, je to risk a musíte zvážit, zda Vám to za to stojí. "Dodaněním" nic nezkazíte a budete mít klid.
>>Poradí někdo jestli se odvádí DPH z manka které bylo
>>dáno k úhradě zaměstnanci? (manko na skladě zboží)
>
>Nutno říci, že ZDPH manko nikde nedefinuje, ani ho
>neřeší. Když vyjdeme z toho, jak manko definují účetní
>předpisy v § 30 odst. 6 ZÚ a škody v ZDP § 25 odst. 2,
>dojdeme k tomu, že jde o rozdíl mezi evidovaným stavem
>a jde o majetek, který byl v důsledku objektivních či
>subjektivních příčin vyřazen.
>Z hlediska DPH je pak třeba si položit dvě otázky:
>1. Došlo vznikem manka ke zdanitelnému plnění a je
>náhrada za něj předmětem daně?
>2. Bude zachován nárok na odpočet ve smyslu § 72
>ZDPH?
>
>Ad 1. Vznikem manka (odcizením, zničením apod.)
>nedochází ani k dodání zboží ani k poskytnutí služby, ke
>zdanitelnému plnění nedochází. Náhrada z manko je
>finanční vyrovnání a to není předmětem daně.
>
>Ad 2. Vzhledem k tomu, že naše právní úprava je hluchá
>a správci daně jak u nich bývá zvykem se snaží daňové
>právo vykládat po svém, je možné se opřít o judikaturu
>ESD. Správci daně rádi tvrdí, že vznikem manka nebo
>škody došlo k situaci, kdy plátce neopoužil zboží k
>uskutečňování ekonomické činnost a tím ztrácí nárok na
>odpočet daně. Toto tvrzení je podle mě v přímém rozporu s
>judikátem ESD č. C-110/94/INZO, ze kterého vyplývá, že
>plátce neztrácí nárok na odpočet u nakoupeného zboží
>nebo služby, u nichž uplatnil nárok na odpočet, protože
>je hodlal použít ke zdaňované činnosti, jestliže z
>nepředvídatelných okolností, která nastanou později,
>zboží k dané činnosti nepoužije.
>
>Právě proto, že tuto situaci ZDPH neřeší a vzhledem ke
>zmíněnému judikátu bych se dodanění bránil, ale je
>pravda, že přitom jak rozhodují naše soudy - pokaždé
>jinak, je to risk a musíte zvážit, zda Vám to za to stojí.
>"Dodaněním" nic nezkazíte a budete mít klid.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 10. 2009 9:19
Poradí někdo jestli se odvádí DPH z manka které bylo dáno k úhradě zaměstnanci? (manko na skladě zboží)