Sl.cesta OSVČ-poh.hm,mýtné,ubyt. co stím

• (neregistrovaný)

23. 10. 2009 10:29

Dobrý den,
    prosím o radu. Dělám to poprvé, tak bych potřebovala vysvětlit přesně normálním způsobem pro laika, jak mám postupovat.

Manžel je OSVČ,plátce DPH, vede DE. Jel na sl. cestu os. autem, majitelem je manželka - ta odvedla siln.dan. Byl 3 x, v dubnu, květnu a červnu.
    Mám 3 složky s dokladama za poh. hmoty zakoupené v ČR, PHM v zahraniční v eurech,dáln. známku v ČR, mýtné ve Francii a ubytování v hotelu. Ke každé sl. cestě má vypsanou knihu jízd.

V DE vedu výdaje a příjmy v eurech zvlášt a používám na konci roku kurz vydaný Min.financí.

Co s tím mám udělat.Dát ty výdaje v součtu v jedné částce do dan. výdajů , uplatnit si odpočet dph z PHM a zaúčtovat ted v říjnu do výdajů. Bylo by to správně?
    Co s amortizací 3,90 za Km, kdy se účtuje.
    Nebo vše nechat na konec roku, použít cena za poh. hmoty danou ministerstvem, co pak s mýtným, dáln.známkou atd. Kde to najdu?Je to ta pro zaměstnance?

Jsem vděčná za jakékoliv rady, jak to děláte vy nebo jak se to obvykle dělá.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 10. 2009 12:38

Stopp (neregistrovaný)

Re: Sl.cesta OSVČ-poh.hm,mýtné,ubyt. co
      Pokusím se poradit aspoň s něčím....
      Dálniční známky, mýtné a hotel jsou náklady spojené s pracovní cestou,a dají se proplatit hotově, společně s vyúčtovaným cesťákem.

Majitelem auta je manželka, nikoliv firma, takže není nárok na proplacení PHM z účtenek, ty se použíjí jen pro zjištění ceny pro výpočet náhrady za spotřebované PHM dle počtu ujetých km, ale tady Vám neporadím, kterou účtenku použít... :-(
      Nárok na odpočet DPH rozhodně u PHM není.
      Každý cesťák bych vypočítala včetně náhrad za amortizaci a PHM a ubytování a dalších nutných výdajů a vydala jej hotově z pokladny.
      Taky jsem už viděla způsob, že účtenky za mýtné, hotel a dál. známky se proplatily pokladnou a náhrady 3,90 + za PHM se v rámci stanovení základu daně promítly až v prosinci v nepeněžním deníku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).