Re: Sl.cesta OSVČ-poh.hm,mýtné,ubyt. co
Pokusím se poradit aspoň s něčím....
Dálniční známky, mýtné a hotel jsou náklady spojené s pracovní cestou,a dají se proplatit hotově, společně s vyúčtovaným cesťákem.
Majitelem auta je manželka, nikoliv firma, takže není nárok na proplacení PHM z účtenek, ty se použíjí jen pro zjištění ceny pro výpočet náhrady za spotřebované PHM dle počtu ujetých km, ale tady Vám neporadím, kterou účtenku použít... :-(
Nárok na odpočet DPH rozhodně u PHM není.
Každý cesťák bych vypočítala včetně náhrad za amortizaci a PHM a ubytování a dalších nutných výdajů a vydala jej hotově z pokladny.
Taky jsem už viděla způsob, že účtenky za mýtné, hotel a dál. známky se proplatily pokladnou a náhrady 3,90 + za PHM se v rámci stanovení základu daně promítly až v prosinci v nepeněžním deníku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 10. 2009 10:29
Dobrý den,
prosím o radu. Dělám to poprvé, tak bych potřebovala vysvětlit přesně normálním způsobem pro laika, jak mám postupovat.
Manžel je OSVČ,plátce DPH, vede DE. Jel na sl. cestu os. autem, majitelem je manželka - ta odvedla siln.dan. Byl 3 x, v dubnu, květnu a červnu.
Mám 3 složky s dokladama za poh. hmoty zakoupené v ČR, PHM v zahraniční v eurech,dáln. známku v ČR, mýtné ve Francii a ubytování v hotelu. Ke každé sl. cestě má vypsanou knihu jízd.
V DE vedu výdaje a příjmy v eurech zvlášt a používám na konci roku kurz vydaný Min.financí.
Co s tím mám udělat.Dát ty výdaje v součtu v jedné částce do dan. výdajů , uplatnit si odpočet dph z PHM a zaúčtovat ted v říjnu do výdajů. Bylo by to správně?
Co s amortizací 3,90 za Km, kdy se účtuje.
Nebo vše nechat na konec roku, použít cena za poh. hmoty danou ministerstvem, co pak s mýtným, dáln.známkou atd. Kde to najdu?Je to ta pro zaměstnance?
Jsem vděčná za jakékoliv rady, jak to děláte vy nebo jak se to obvykle dělá.