Re: nemovitost-nárok synů?
Pokud jsem správně pochopil, tak ti dva další synové nebyli účastníky děd.řízení- nebyli dědici, takže do dohody o vypořádání neměli co mluvit a proto se neúčastnili. Zrovna tak nemají dnes co napadat, protože se jich to netýká. Jestliže babička svůj dědický podíl nechtěla a dohodli se, že celá nemovitost připadně jednomu synovi, je to platné a navíc dnes jste majitelkou Vy na základě darovací smlouvy, takže se není čeho bát a klidně prodávejte. Jako vlastník budete vykonávat svá práva k vlastněné nemovitosti a mezi ně patří právo naložit podle vlastního uvážení a třeba prodat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
23. 10. 2009 18:35
Dobrý den,prosím o radu někoho kdo má zkušenost z převodem nemovitosti(darováním).
Konkrétní příklad je ten že po smrti mého dědy moje babička (která má z prvního manželství 2 syny a s mým dědou také dva syny)při dědickém po dědovi ke kterému byli přizváni babička(jeho manželka)a jejich společní 2 synové.Dohodli se že nemovitost v podobě domu a pozemky budou přepsány pouze na jednoho ze synů.Synové z předešlého manželství babičky nebyli přítomni u dědického řízení po dědovi kterýnebyl jejich vlastním otcem.
O této dohodě byl sepsán zápis bylo vystaveno usnesení soudu které potvrdilo že dědicové o vypořádání dědictví uzavřeli dohodu a soud ji schválil.
Po 5letech tento syn daroval darovací smlouvou tento majetek mě jako své neteři.
Nemovitost hodlám prodat,protože babička která zde měla právo dožití na základě věcného břemene zemřela.Mám ale obavy jestli nebudu mít problémy se jejími syny z prvního manželství.Nevím jestli mohou nějak napadnout tu dohodu při dědickém řízení kde byl majetek i část babičina majetku celá přepsána na jednoho syna (jejich nevlastního bratra.
Doufám že je můj dotaz srozumitelný.Moc děkuji za každou radu