Re: Společné jmění manželů
Věci nabyté děděním nespadají do SJM, jsou výlučným vlastnictvím dědice. Ale ani to mi nepřijde jako důvod, aby je nemohla postihnout exekuce. Exekucí se postihuje majetek dlužníka........
Takže mne také zajímá, kde car svůj názor "vylovil".........
No jo, jenomže v tom vidím další rozpor. Exekuce postihne majetek dlužníka. V případě manželů je to třeba dům, který patří jim oběma. Pokud ale jeden z manželů něco zdědí a dluh stále trvá, stejně by došlo i na dědictví.
Takže předpokládám, že když se dědictví přepíše na dítě, které nebydlí na adrese, kde se bude dluh vymáhat dřív, než se začně řešit nějaké vymáhání, otec by o to nepřišel. A o to mi jde.
Nevím, jestli jste četla můj příspěvek nebo jestli jsem ho napsal dost srozumitelně. Přepisu majetku otci v současné době nic nebrání, ostatně takto zkouší ulít majetek kdejaký dlužník... Nechť se ale dítě připraví na odpůrčí žalobu ze strany vymáhajícího věřitele.
No jo, jenomže v tom vidím další rozpor. Exekuce
>>>postihne majetek dlužníka. V případě manželů je to
>>>třeba
>>>dům, který patří jim oběma. Pokud ale jeden z manželů
>>>něco zdědí a dluh stále trvá, stejně by došlo i na
>>>dědictví.
>>>Takže předpokládám, že když se dědictví přepíše na
>>>dítě, které nebydlí na adrese, kde se bude dluh
>>>vymáhat
>>>dřív, než se začně řešit nějaké vymáhání, otec by o
>>>to
>>>nepřišel. A o to mi jde.
>>
>>Nevím, jestli jste četla můj příspěvek nebo jestli
>>jsem ho napsal dost srozumitelně. Přepisu majetku otci
>>v
>>současné době nic nebrání, ostatně takto zkouší ulít
>>majetek kdejaký dlužník... Nechť se ale dítě připraví
>>na odpůrčí žalobu ze strany vymáhajícího věřitele.
>
>A myslím, že by ten vymáhající věřitel mohl i uspět,
>protože otec přepsal majetek na dítě v době, kdy již
>měl ten závazek (čili byl dlužníkem).
Uf, ale on ještě dluh nevznikl. Majetek by se přepsal na mě mnohem dříve, než by nastal problém. My ovšem víme, že nějaký nastat může. Neví to věřitel, takže by těžko mohl brblat :). Jak mi dokáže, když budeme všichni svorně tvrdit, že šlo o dar, že šlo spíš o záchranu?
Mít dluh neznamená přeci být automaticky adeptem na exekuci. Já mám také dluh, splácím úvěr na byt. Jim hrozí, že nebudou mít možnost některé věci splácet - čili bude následovat exekuce, která se bude vztahovat na majetek. A můj dotaz zněl, na který majetek: jestli i na ten zděděný a jestli by tedy nešlo se ho zbavit přepsáním ještě předtím, než to bude aktuální.
Vaši rodiče již dluhy mají. I když děláte rozdíl mezi tím, jestli je dluh vymahatelný nebo ne, pro řešení vašeho případu to není důležité - exekuce se bude vztahovat na veškerý dlužníkův majetek a přepsáním majetku na děti po vzniku dluhu budou tyto čelit odpůrčí žalobě, kdy s největší pravděpodobností neunesou důkazní břemeno, které je na straně dětí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
24. 10. 2009 22:27
Dobrý den, mám tento dotaz:
Otec v průběhu manželství zdědil pozemky. Babička sepsala závěť a odkázala je jemu, nebo v případě jeho smrti vnoučatům.
Teď mají rodiče finanční potíže a vypadá to, že přijdou o majetek. Vztahuje se případné vymáhání dluhů i na to, co otec zdědil?
Nevyřešilo by se to třeba, kdyby byly pozemky přepsány na jedno z dětí, které bydlí samostatně a tedy s adresou, na které se bude dluh vymáhat, nemá nic společného? Díky za odpověď.