Re: paušál na auto 5000 Kč
1. Myslím si, že zpětně by se dalo zaregistrovat se na FU a doplatit silniční daň... a uplatňovala byste 4tis.Kč
2. Když nejste plátcem DPH, nemusíte schovávat lístky - to je u plátců pro prokázání FU.
3. U tohoto si nejsem tak jistá, ale myslím, že byste měla zajít na Dopr.inspektorát a nechat přepsat na IČO a nechat i ocenit.
VYČKEJTE i na názor ostatních.
Tak to vím naprosto přesně. Není v tom rozdíl. Ale je rozdíl v tom, jestli si ho dám do majetku nebo ne. To je záležitost vedení DE a ne nějakého přepisu na inspektorátu.
Já se ptala jestli si ho musím dávat do majetku. Předtím jsem slyšela že ano ale v zákoně nic takového nevidím, tak nevím jestli je to někde schované?
Plátce DPH jsem, ale nikdy jsem DPH na PHM neuplatňovala, vždy jen paušál a myslím že ani teď by se na tom nemělo nic měnit, když nebudu uplatňovat PHM ale paušál 4000 Kč.
Opravte mě prosím jestli je to jinak.
Vezmeme to od začátku. V první řadě - to, že jste přestala uplatňovat skutečné výdaje a přešla na výdaje procentem, neznamenalo, že jste přestala používat OA k podnikání. Takže jste se rozhodně neměla odhlašovat z registrace k dani silniční. Zadělala jste si na malér. Zkuste se začíst do zákona o DS a zjistíte, že o tom, jestli jste plátcem daně nerozhoduje způsob uplatňování výdajů při vaší činnosti, ale to, zda používate či nepoužíváte ke své činnosti auto.
Abyste mohla uplatnit paušál na výdaje na dopravu, rozhodně nemusí být auto zařazené v majetku firmy.
I kdybyste auto do majetku chtěla zařadit, tak zcela jistě nemusí být na odboru dopravy přihlášeno na vaše IČO. To jsou lidové pověsti, zcela mimo realitu.
Můžete si tedy uplatnit paušál 4000.- měsíčně (předpokládám, že auto užívate i soukromě) a doklady od PHM skladovat nemusíte.
Žádné jiné výdaje spojené s provozem auta uplatnit nemůžete, protože není vložené v majetku.
Děkuji. Ještě mi není jasné zda mohu uplatňovat kromě paušálu i náhradu za opotřebení automobilu. Z logiky věci si myslím že ano, protože náhrada je myšlena za PHM a parkovné, pokud by bylo v majetku, také bych mohla uplatňovat opravy a servis do výdajů. Zas na druhou stranu, záměrem bylo odstranit knihu jízd, a pokud bych chtěla náhradu uplatnit, musela bych ji vést. Tak nevím.
Bohužel jsem ani nenašla nikde žádné zákonné ustanovení k paušálu.
Máte pravdu, nikde se o základní náhradě nehovoří. To jaksi ze zákona vypadlo a samozřejmě vyvolává pochybnosti. Osobně si myslím, že pokud nepovedu knihu jízd a uplatním paušál na výdaje na dopravu mot. vozidlem, nemohu uplatnit základní náhradu.
Osobně myslíte v souladu s tím, co je uvedeno v zákoně:
§ 25
(1) Za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména
zp)výdaje (náklady) na spotřebované pohonné hmoty a parkovné vynaložené v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla 23d), u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, a 20 % ostatních výdajů (nákladů) s výjimkou odpisů vynaložených v souvislosti se silničním motorovým vozidlem, u kterého je poplatník povinen uplatnit krácený paušální výdaj na dopravu. U silničního motorového vozidla, u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, nelze dále uplatnit náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty.
Vladimíre, to je mi jasné, že nebudu uplatňovat náhradu za PHM, když budu uplatňovat paušál. Jde mi o NÁHRADU ZA OPOTŘEBENÍ. Nikde se nehovoří že by uplatnit nešla, a z principu je také logické že by neměl být problém.
Váš názor tedy je že lze uplatnit náhradu ve výši 3,80 Kč/km sníženou o 20 % za předpokladu, že knihu jízd nadále povedu?
Ani náhodou !!! neboť v §24/2/k/3 je jasně napsáno:
3. na dopravu vlastním silničním motorovým vozidlem 23d) nezahrnutým do obchodního majetku poplatníka, ve výši sazby základní náhrady, a to maximálně do výše sazby základní náhrady vymezené pro zaměstnance v § 6 odst. 7 písm. a), a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty.
Přeloženo do toho češtin = základní náhradu a náhradu výdajů
můžete použít pouze společně. Vidíte tam jasně to -a-?
Ani ušetřený desetním vám nepomůže (náhrada je 3,90)
No to "a" tam jasně vidím, ale nevidím tam vůbec jasně, že by to šlo proto použít pouze společně.
Ani ve sněmovním návrhu se nehovoří o obou náhradách, hovoří se jen že nepůjde uplatnit náhradu za spotřebované PHM. Myslím že pokud by poslanci chtěli aby nešlo uplatnit náhradu za opotřebení, pak by tam odkázali na výdaje uvedené ve vámi citovaném §, a vůbec by to nerozdělovali.
Pokud by to bylo jak tvrdíte vy, byl by znevýhodněn ten, kdo nebude mít auto v majetku. Ten kdo ho v majetku má, si totiž náklady na opravy ponížené o 20 % dál do výdajů dávat může.
I tak vám děkuji, že reagujete a problematikou se se mnou zabýváte.
Ujedu zhruba 200 km služebně a 800 km soukromě měsíčně. Takže myslím že paušál se nám určitě vyplatí.
Auto nějaké větší opravy za dobu co ho máme nepotřebovalo - nyní se chystáme měnit rozvody a to bude doufám na delší dobu jediná větší investice. Jinak pravidelně pouze výměna pneumatik jednou za půl roku, servis nám dělá známý zadarmo. Havarijní pojištění nemám, jen povinné ručení.
Teď už jen dořešit tu náhradu za opotřebení - no uvidíme asi co se z toho vyvrbí až se to začne ke konci roku víc řešit, třeba se vysloví MF.
Já myslím že ze zákona to není jasné a že ani to "a" tomu nepřidá...každopádně jsem zastánce toho co není zákonem zakázáno, to je dovoleno a tohle tam zakázáno není :-)
V nejhorším vložím auto do majetku.
Ta poslední věta zní velmi logicky.
Ta předposlední vůbec ne, to kombinování sice není zakázané
ale v zákoně je to uvedeno jinak = buď k/3 náhrady nebo zt paušál.
I dyzž jsem přesvědčen o nesprávnosti vašeho názoru , neberu vám ho. Vyzkoušejte, pokud to nebude pravda, bude to za vaše peníze
a jistě jásavou vzpoínkou na mě že když je v zákoně -a- tak tam je a.
>>>>
>>>>>Zkoušela jste "paušálový" propočet? Kolik km ujedete
>>>>>měsíčně
>>>>>(průměrně) s autem nevlož. do OM?
>>>>Ujedu zhruba 200 km služebně a 800 km soukromě
>>>>měsíčně. Takže myslím že paušál se nám určitě
>>>>vyplatí.
>>>>
>>>>Auto nějaké větší opravy za dobu co ho máme
>>>>nepotřebovalo - nyní se chystáme měnit rozvody a to
>>>>bude doufám
>>>>na delší dobu jediná větší investice. Jinak
>>>>pravidelně
>>>>pouze výměna pneumatik jednou za půl roku, servis nám
>>>>dělá známý zadarmo. Havarijní pojištění nemám, jen
>>>>povinné ručení.
>>>*****************************************
>>>Ano vyplatí a díky za info.
>>Teď už jen dořešit tu náhradu za opotřebení - no
>>uvidíme asi co se z toho vyvrbí až se to začne ke
>>konci
>>roku víc řešit, třeba se vysloví MF.
>>Já myslím že ze zákona to není jasné a že ani to "a"
>>tomu nepřidá...každopádně jsem zastánce toho co není
>>zákonem zakázáno, to je dovoleno a tohle tam
>>zakázáno
>>není :-)
>>V nejhorším vložím auto do majetku.
>******************************
>Ta poslední věta zní velmi logicky.
>Ta předposlední vůbec ne, to kombinování sice není
>zakázané
>ale v zákoně je to uvedeno jinak = buď k/3 náhrady
>nebo zt paušál.
>I dyzž jsem přesvědčen o nesprávnosti vašeho názoru ,
>neberu vám ho. Vyzkoušejte, pokud to nebude pravda,
>bude to za vaše peníze
>a jistě jásavou vzpoínkou na mě že když je v zákoně
>-a- tak tam je a.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
25. 10. 2009 13:17
Minulý rok jsem uplatňovala paušální výdaje. Letos se to již nevyplatí a budu uplatňovat výdaje skutečné.
Vzhledem k paušálním výdajům jsem odhlásila silniční daň. Nyní bych chtěla využít paušálního výdaje na auto po krácení 4000 Kč.
Jsem FO, vedu DE, auto je v mém vlastnictví a používám ho j ak pro podnikatelské, tak pro soukromé účely. V minulosti pokud jsem byla přihlášena k silniční dani, účtenky jsem neschovávala, ale využívala paušál 3,80/km, vedla knihu jízd.
1) Mohu se teď zpětně přihlásit k silniční dani od 1.6. a uplatnit od června do konce roku paušál 4000 Kč?
2)Musím si k tomu schovávat účtenky od nákupu PHM?
3) Musím nechat auto ocenit a vložit do majetku firmy?
Děkuji vám za radu.