Re: daňové zvýhodnění na dítě
Zjistěte nejdřív ,z jakého důvodu bylo studium ukončeno. Zaměstnankyně je povinna tuto (pozdní) změnu napsat a podepsat si ve svém Prohlášení. Toto jí předložte a pak po ní vyžádejte doklad, na základě kterého přestala studovat(přerušení, vyloučení, řádné ukončení ..)podle toho pak budete postupovat.
Přeplatek musíte srazit v nejbližším výpl.období, nečekat až na roční zúčtování, do kterého toto řešení v žádném příp.nepatří.
Musíte si pak jednotlivé měsíce, kterých se to týká, spočítat jak měly vypadat bez neprávem poskytnutého zvýhodnění a částku srazit.Pro zavinění zaměstnancem nepotřebujete jeho souhlas ke srážce.Pokud by však dítěti nebylo ještě 18 , potvrzení studia nutné není a zvýhodnění byste mohla nechat tak, jak bylo vyplaceno.
Je potřeba doložit doklad o skončení studia (je rozdíl zda skončila v únoru nebo březnu), pokud dcera donese potvrzení o skončení s datem např. 14.3.2009, pak bude přepočítavat mzdu do dubna 2009, ale pokud na dokladu bude únorové datum, přepočítáte do března 2009. Za každý měsíc by měla zaměstnankyně vrátit 890,- Kč, pokud dosáhla maximál. bonusu, což předpokládám z malého výdělku. Bude potřeba vrátit bonusy FU a to formou, že odvedete na zálohové dani FU více o částku bunusů a to v nejbližším výplatním termínu, za předpokladu, že Vám FU bonusy nevyplácí. V ročním vyúčtování zálohové daně (zaměstnavatel) zohledníte opravu bonusů. Zaměstnankyni srazíte částku za přeplatek bonusů, ale pozor musí jí zbýt životní minimum. Nebudete moc zřejmě srazit najednou. Bude lepší se dohodnout na splátkách.
18 jí bylo již v lednu.
Takže třeba v srpnu měla platit na dani 2640,
- 2070, - 890, vyšel ji daňový bonus 320.
Bez slevy na dítě bych jí měla srazit 570 na dani a ještě vrátí
320 na bonusu?
>>>Dobrý den, prosím o radu
>>>dnes mi zaměstnankyně oznámila, že její dcera od
>>>března nestuduje. Do září jsem jí uplatňovala slevu
>>>na
>>>dítě, jak to teď opravím, jsem z toho zoufalá. Nemá
>>>moc
>>>velký výdělek a tak se jí po celou dobu vyplácel i
>>>daňový bonus.
>>
>>Je potřeba doložit doklad o skončení studia (je
>>rozdíl
>>zda skončila v únoru nebo březnu), pokud dcera donese
>>potvrzení o skončení s datem např. 14.3.2009, pak
>>bude
>>přepočítavat mzdu do dubna 2009, ale pokud na dokladu
>>bude únorové datum, přepočítáte do března 2009. Za
>>každý měsíc by měla zaměstnankyně vrátit 890,- Kč,
>>pokud
>>dosáhla maximál. bonusu, což předpokládám z malého
>>výdělku. Bude potřeba vrátit bonusy FU a to formou,
>>že
>>odvedete na zálohové dani FU více o částku bunusů a to
>>v
>>nejbližším výplatním termínu, za předpokladu, že Vám
>>FU bonusy nevyplácí. V ročním vyúčtování zálohové
>>daně
>>(zaměstnavatel) zohledníte opravu bonusů.
>>Zaměstnankyni srazíte částku za přeplatek bonusů, ale
>>pozor musí
>>jí zbýt životní minimum. Nebudete moc zřejmě srazit
>>najednou. Bude lepší se dohodnout na splátkách.
>
>18 jí bylo již v lednu.
>Takže třeba v srpnu měla platit na dani 2640,
>- 2070, - 890, vyšel ji daňový bonus 320.
>Bez slevy na dítě bych jí měla srazit 570 na dani a
>ještě vrátí
>320 na bonusu?
>Ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
26. 10. 2009 13:52
Dobrý den, prosím o radu
dnes mi zaměstnankyně oznámila, že její dcera od března nestuduje. Do září jsem jí uplatňovala slevu na dítě, jak to teď opravím, jsem z toho zoufalá. Nemá moc velký výdělek a tak se jí po celou dobu vyplácel i daňový bonus.