Dědictví

• (neregistrovaný)

26. 10. 2009 16:12

Prosím, můžete mi poradit, kam se obrátit?
    Manžel a jeho sestra zdědili byt po otci.Dohodli se, že byt si nechá sestra s tím,že manželovi vyplatí určitou sumu.Vypadá to ale, že se z toho chce vykroutit.A ještě je tu háček-ona bydlí na Slovensku.Zajímalo by mne,kdo by nám poradil jak postupovat dál,pokud by manželovi danou částku nevyplatila.Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2009 16:32

... (neregistrovaný)

Re: Dědictví
      Pokud již bylo dědické řízení řadně ukončeno, potom jistě máte v ruce usnesení od soudu, kde je uvedeno to, co tvrdíte v dotazu. Pokud v usnesení není datum, kdy má sestra plnit vůči manželovi, potom vám nic nebrání již nyní podat žalobu na vydání platebního rozkazu, přičemž důkazem - právním důvodem vzniku pohledávky je pro vás právě ono soudní usnesení (pro jiného např. smlouva o dílo, atd.). Sestra je stále občanem ČR?

• 26. 10. 2009 16:35

... (neregistrovaný)

Možná jsem se spletl a vykonatelný exekuční titul máte v ruce již nyní a stačí pouze zajít za exekutorem, aby si vyběhal u soudu pověření exekucí. Mou předchozí odpověď proto berte s rezervou - snad se ještě někdo vyjádří.

• 26. 10. 2009 18:20

marmelka (neregistrovaný)

Sestra je od narození občankou SR.A lhůta,kdy má manželovi vyplatit danou částku vyprší začátkem příštího roku.

• 26. 10. 2009 19:56

... (neregistrovaný)

Tak to vykonatelná pohledávka ještě není. V tom případě se domnívám, že budete muset po splatnosti dlužníka žalovat - viz můj první příspěvek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).