Re: opět řádek 48 v DPH
Teď jsme to taky řešili... dokonce i s dotazem na Demoniu...
Podle nich se řádek 48 na přiznání týká všech pořízených DHM s cenou nad 40000 - §78 odst. 2 řeší právě jen to, co je podle příjmovky majetkem.. tvrdí i to, že se tento řádek vyplňuje až když je DHM zařazen do užívání, tedy zaúčtován z 042 na 022... neřekli mi ale, co s investicí, která se potáhne několik měsíců nebo i let... třeba zase padne vláda a bude další novela...
Dělám účto firmě, která staví budovu(bude to její majetek) , takže do ř.48 dáváme každý měsíc všechna plnění, která se týkají této stavby. Ptala jsem se na to na FÚ a tam mi bylo řečeno, že se to tam dává i při pořizování majetku. Nevím, ale stejně tyto údaje nebudou v našem případě úplné, protože ta budova se staví již od loňského roku.
Vidím, že co Fú, to jiný názor. Já osobně bych se přikláněla ke každoměsíčnímu vykazování... Než budovu za 3 roky dostavím a zkolauduju, změní se 5x vláda a výše DPH....
Jinak naprosto souhlasím s větou Jana Ambrože z jeho publikace DPH v příkladech : "....řešení příkladu je správné, méně rozumné bylo rozšířeníé tiskopisu o řádek 48." Konec citáru
My jsme se také ptali na finančním úřadě a tam nám bylo řečeno, že v r.2009 je ve vykazování na ř.48 takový bord.., každý si to vysvětluje jinak. Nemáme si s tím "lámat" hlavu a vyčkat - od r.2010 bude buď změna nebo konečně nějaké stanovisko - výklad, jak se tam má co dávat. Nás zajímala také stavba - jednotlivé fakturace.
To má logiku jen v případě, že si koupím 1 stroj, který ihned zařadím a používám. Ale ne v případě, že se mi pořizování investic táhne několik měsíců a let. Navíc tam dávám vše, co s pořízením souvisí, tedy i od neplátců a částky nižší než 40000,-...
Prostě zase někdo chytrej něco vymyslel a nedomyslel, jak už to bývá u našich ministrantů zvykem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
27. 10. 2009 13:35
Zdravím všechny, narážím na dvojí výklad, jak a zda vůbec vyplnit řádek č. 48 ve formuláři DPH.
Někdo - jako náš daňař - tvrdí, že se vyplňuje pouze při změně režimu. Ale také jsem slyšela názory od jiných, že se má vyplňovat VŽDY při pořízení např. majetku s hodnotou nad 40tis, ačkoli je tento majetek plně užíván.
Jak to tedy je? V pokynech pro vyplnění formuláře je to takové divoké.
S díky za názory Pavka