Dědická dáň, daň z převodu, darovací??

• (neregistrovaný)

27. 10. 2009 20:41

Prosím o radu. Chceme koupit domeček, ale paní majitelka ho loni nabyla v dědickém řízení.Tudíž neuplinulo těch 5 let. Prosím neporadí někdo jak to udělat aby paní nemusela platil daň z převodu nemovitosti 15%?? Napadlo mě že kdy by nám ho jako "darovala" za cca19.000Kč tak by nic platit nemusela, ale ted otázka zda bychom z toho něco neplatili my??? Byli by dvě smlouvy jedna ofiko darovací a druhá černá normálně kupní kolik za to chtěji..... Prosím neporadí někdo jak vyřešit tuto prekérku???
    Paní majitelka je solidní a nechce se jí platit 200.000Kč FÚ a my domeček moc chceme.. :-((
    Moc děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 10. 2009 21:33

Katka2 (neregistrovaný)

Re: Dědická dáň, daň z převodu, darovací
      Koukám, že v tom máte pěkný guláš. Daň z převodu je 3% a té se nevyhne. Daň z příjmu 15% by neplatila, pokud se vejde do §4 odst. 1b) ZDP - pak by nemusela vlastnit 5 let. Darování je zadarmo a ne za 19.000. Pokud by vám ho "darovala", platili byste vy darovací daň ( vypočtenou z odhadu).
      Dvě smlouvy? A podle potřeby vytahnete jednu nebo druhou? Si děláte srandu?

• 29. 10. 2009 8:17

... (neregistrovaný)

Možná ho majitelka zdědila od přímých příbuzných, potom se podívejte do ZDP, jak vám doporučuje Katka2, možná budete příjemně překvapená.
      Darování za 19000,-? Vždycky jsem si myslel, že za dárky se platí slovy díků... Na tuto transakci si při vašem právním vědomí raději vezměte právníka. Určitě se někdo najde, kdo vám poradí kličku, jak nás všechny očůrat. Mně to jaxi přes pysky nejde.

• 29. 10. 2009 9:58

právník1 (neregistrovaný)

U listiny je důležitý její obsah, nikoliv název. Darování je ze zákona bezúplatné. Takže darování za 19 tis. neexistuje, berňák by to považovat za kupní smlouvu (a vyměřil by daň z částky vyšší (kupní vers.odhad). Nezapomeňte, že 1 výtisk každé smlouvy o převodu vlastnictví nemovitosti jde z katasstru na berňák...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).