Re: Tržby v eurech - jakým kurzem přepoč
Domnívám se, že i osoba, která nevede účetnictví, může používat pevný kurz pro přepočet a sama si může určit zda měsíční (tj. platný k 1. daného měsíce) anebo třeba roční... pro osoby vedoucí DE dokonce tuším vydává MF jednou ročně pevný kurz pro přepočet nějakou vyhláškou... pátrejte dál :-)
Tak jsem vypátrala toto:
http://www.jakpodnikat.cz/cizi-mena.php
Takže mi z toho vyplývá, že vezmu buď kurz průměrný vyhlášený po zkončení období nebo aktuální každý den (takže asi to první). Co myslí tím pevným kurzem stanoveným na celý rok netuším, ale mám z toho pocit, že by to pak moc neodpovídalo realitě.
Děkuji za Vaše předešlé odpovědi.
§ 38/1 ZDP: "Pokud poplatník nevede účetnictví, použije s výjimkou uvedenou v odstavci 2, jednotný kurs, nevyužije-li kursy devizového trhu uplatňované podle zvláštních právních předpisů o účetnictví."
Pokud nepoužijete jednotný kurz, který bude vyhlášen až začátkem příštího roku, tak máte při stanovení kurzu stejné možnosti, jako poplatníci vedoucí účetnictví. Můžete používat denní kurz ČNB, nebo pevný kurz, který si předem stanovíte na určité období, například na měsíc, nebo rok. Při pevném ročním kurzu používáte celý rok pro přepočty kurz ČNB, který byl platný k prvnímu lednu příslušného roku (1.1.09 1 EUR = 26,930 Kč). Při pevném měsíčním kurzu přepočítáváte všechny příjmy v měsíci kurzem ČNB, který byl platný k prvnímu dni příslušného měsíce.
§ 38 ZDP
(1) Pro daňové účely, s výjimkou uvedenou v odstavcích 2 až 4, se používají kursy devizového trhu vyhlášené Českou národní bankou uplatňované v účetnictví 20) poplatníků.
=========================================
Pokud poplatník nevede účetnictví, použije s výjimkou uvedenou v odstavci 2, jednotný kurs, nevyužije-li kursy devizového trhu uplatňované podle zvláštních právních předpisů o účetnictví.20)
Tento kurs se stanoví jako průměr směnného kursu stanoveného Českou národní bankou poslední den každého měsíce zdaňovacího období. V případě, že se daňové přiznání podává v průběhu zdaňovacího období, použije se směnný kurs k datu uskutečnění jednotlivých příjmů a výdajů nebo průměr směnného kursu stanoveného Českou národní bankou poslední den každého měsíce části zdaňovacího období, za kterou se daňové přiznání podává.
Jednotný kurs a kursy devizového trhu uplatňované podle zvláštních právních předpisů o účetnictví pro přepočet cizí měny nelze v jednom zdaňovacím období použít současně.
Přečetla jsem si text na uvedeném odkazu a odkazy uvedené na jednotlivé § a jestli jsem to dobře pochopila tak by se kurzové rozdíly v DE nepoužívaly. Možná se ještě někdo ozve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
29. 10. 2009 17:19
Dobrý den,
mám internetový obchod, prodávám i na Slovensko, odkud mi chodí (cca od poloviny října) příjmy v eurech na eurový účet. Vedu daňovou evidenci. Jakým kurzem mám tyto příjmy přepočítat na Kč na konci měsíce? Můžu si stanovit, že to bude kurz vyhlášený ČNB k 1.dni v každém měsící? Nebo mám vzít kurz ČNB k 2.1. a po zkončení úč. období provést přepočet průměrným kurzem a vypočítat kurz. rozdíl?
Děkuji za opověď. Michaela.