Re: Účtování mezd
OK. ¨To já vím, ale musím majiteli vytvořit závazek, který pak platí zaměstnancům výplaty. Takže tak jak píšete mzdu zaúčtuji 521/331 pak odvody, tím se mi sníži 331 a zbytek co je na 331 platím zaměsntnacům, ale to musím zavést do závazků. A teď řeším zda je vhodné účtovat 331/379 nebo si mám vytvořit analytiku a účtovat 331/331.100.
Je vhodné to měnit v průběhu roku nebo takto postupovat až v roce 2010?
Moc to nechápu, účet 331 je sám o sobě závazek vůči zaměstnancům.
Vy nechcete slyšet radu, ale utvrdit se ve Vašem postupu. Není správný. Vyrovnání mezd z účetu 331 se provádí bankou nebo pokladnou. účet 379 se může u "mezd" vyskytnou v případě, že provádíte srážku ze mzdy ve prospěch někoho dalšího (např.exekuce, odbory apod.) Nechápu, proč mermomocí produkujete naprosto nesmyslný další účetní zápis. Kupte si sbírku souvztažností k účtům směrné účtové osnovy.
My účtujeme úplně stejně - výplaty z mezd bankou nebo hotově
331/221, 211. Nevidím důvod k dalšímu převádění na další účet. Ani účet 333 se mi nezdá vhodný. To jsou ostatní závazky k zaměstnancům. Závazky vyplývající z mezd jsou 331, a když mám tento účet po úhradě všech mezd se zůstatkem 0, tak to mám dobře zaúčované a uhrazené.
V dávných, pradávných dobách jsme mzdy účtovali takto: na 331 jsme evidovali doplatky výhradně v hotovosti a na 379 doplatky, které se zasílali bankou na účet. Pamatuju si, jak jsem zuřila, že nemám mzdy pohromadě na 331....
Dneska, kdy vlastně 99,5% zaměstnanců má bankovní účet, kam se mu doplatky zasílají, jsem nechala vše na 331 a těch několik hotovostních plateb mi moc nevadí...
ty závazky nemusíte účtovat, nechte bez zaúčtování, jen proto, abyste si je natáhla do převodního příkazu, a jakmile je uhradíte, 331 se vám vyrovná...
my jsem taky kdysi přetahovali přes 379, ale je to zbytečně další účet, potom SW povolil závazky bez zaúčtování, jen k vytvoření pp , po zaplacení je zůstatek na 331 je nulový a tím pádem víte, že to máte správně
Al
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 10. 2009 11:18
Dobrý den,
u nás účtujeme mzdy takto:
Hrubá mzda - interní doklad - 521/331
SP,ZP - závazek - 331/336
daň - závazek 331/336
Vyúčtování mezd - závazek - 331/379
Jedná se mi o to, že nakonec mi nevyplacené mzdy - čisté mzdy - zůstanou na 379 , jestli by neměly zůstat na 331, třeba si vytvořit analytiku a závazek na vyúčtování mezd účtovat 331/331.100.
Jak účtujete vy?
Děkuji