Odpisy -daňové a účetní

• (neregistrovaný)

30. 10. 2009 12:30

Dobrý den, když si zvolím účetní odpisy např. na 5 let.
    Mohu si zvolit procento ? Jedná se mi oto, že jsem si nastavila v programu, že účetní odpisy budou 5 let, stejně jako daňové.
    Ale procento účetních odpisů mám:
    1. rok 11,62
    2. rok 20,01
    3. rok 20,01
    4. rok 20,01
    5. rok 20,01
    6. rok 8,34

stroj zařazen 06/09- ukončeno bude účetní v roce 2013, danově ukončeno v r. 2012.

jde mi o to procento, ono to jde blbě nastavit do programu, a když si to spočítám v excelu, tak se liším v programu o 93 kč.(stroj pořízen za 884 tis. Kč) A auditorka to chtěla opravit, že to musí být přesně. Jsem myslela, že účetní odpis mi přece neovlivní nic.. tedy ano - ovlivní mi odloženou daň...mám tedy ručně provádět korekci podle excelovské tabulky?

Děkuji moc
    Blanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2009 12:42

annonym (neregistrovaný)

Re: odpisy -daňové a účetní
      Účetní odpisy si stanovíte sama v odpisovém plánu. Účetní odpisy by měly vypovídat o skutečném opotřebení. Váš postup tedy je možný.

• 30. 10. 2009 13:15

Blanka1 (neregistrovaný)

mám prosbu, nevíte, kde je to v zákonu o co bych se mohla opřít? Já teď nevím, jestli mám pro letošní rok (protože vím, že na audit přijde ta stejná auditorka) opravovat pomocí korekce nebo to nechat jako loni?

Děkuji moc a přeji příjemný víkend...

• 30. 10. 2009 15:03

annonym (neregistrovaný)

Účetní odpisy provádíte na základě odpisového plánu v souladu s § 28 zákona 563/1991 Sb. (ZoÚč.) § 56 odst. 3 Vyhlášky 500/2002 Sb.. Tzn., že účtovat budete o odpisech dle vašeho odpisového plánu. Pokud máte stanoveno i v OP účetní odpisy, jak je uvedeno v dotaze, pak ponecháte účetní odpisy bez korekce. Pokud máte v OP stanoveno, že účetní odpisy jsou shodné s daňovými, pak by jste musela provést opravu v účetnictví pomocí korekce.

Daňové odpisy uplatňujete v daňovém přiznání (respektive základ daně upravujete o rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy) dle §§ 31 nebo 32 zákona 586/1992 Sb. (ZDP).

• 2. 11. 2009 6:31

Blanka1 (neregistrovaný)

Děkuji moc za radu
      pomohlo mi to, nešlo mi do hlavy proč mám opravovat účetní odpisy, a pak následně tabulku rozdíl účetní a daňové odpoisy a přepočítávat i i odloženou daň (navíc šlo o malou položku, která neovlivní základ daně)
      ještě jednou děkuji
      Blanka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).