Re: Doplatit do minimalni mzdy?
V práci zpracovávám mzdy a díky dennímu průměru, který je vyšší a který se používá pro výpočet dovolené, je logické, že pokud má zaměstnanec dovolenou, má i vyšší mzdu. U minimální mzdy mzdy je denní vyměřovací zákad nižší, tak máte na výběr, zda dovolenou proplatíte v tomto průměru nebo v hodinové mzdě. Já počítám vždy tou vyšší částkou, protože ten plat už je tak malý, že by mi byla ostuda.
Re: Doplatit do minimalni mzdy?
rozhodně nemůžete doplácet do čisté mzdy .Doplatek do minim.mzdy byste musel provést tehdy, pokud by jeho hrubá hodinová mzda nedosáhla minimální hodinové mzdy ( při 40 hod. stanovené týdenní PD 48,10 Kč). Rovněž platí, že průměr pro náhradu mzdy nesmí být nižší Takže pro účely doplatku do min. mzdy je potřeba zjistit hrubou mzdu bez náhrad a dělit počtem odprac.hodin. Pokud by vyšla hodinová mzda nižší, provedete doplatek do min.mzdy ( a to pouze v hrubé).
Jiná věc je doplatek do minim. vyměřovacího základu pro odvod zdr.pojištění, kde musí být odvedeno nejméně z 8000,-.
Může se stát, že hodinová mzda bude minimální mzda a měsíčně se dostanete pod 8000,-, přestože p.p. trval celý měsíc. Z rozdílu také odvedete pojistné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
31. 10. 2009 9:16
Dobry den,
zamestnanec s minimalni mzdou 8000,-hrubeho ma diky dovolene mzdu nizsi nez 8000,-hrubeho. Kdyz vypoctu cistou tak se dostanu pod 7000,- (jedna se o rok 2008). Byl jsem povinen mu doplatit do tech 7000,-Kc i kdyz mu vysla mzda nizsi?