Re: účtování vydaných faktur
FV 2009/00015
311/602 nebo 604
311/3431
uhrada 221/311 přes banku
nebo 211/311 přímo do pokladny
jaké vedete účetnictví??!!!
Na základě čeho děláte daňové přiznání??!!!!!!!!!!!!!!
DPH atd. Musíte mít přece přehled ??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Přečtěte si zákon o účetnictví
>>Dobrý den.
>>Firma má přes tisíc vydaných faktur, všechny placené
>>na účet. Je povinnost zaúčtovat vydanou fakturu
>>311/604
>>a potom 221/311,
ano, tak je to správně
nebo je možnost fakturovat jen podle
>>výpisu z banky 221/604?
Takto v žádném případě!!
Ke konci roku nebudou
>>zůstávat
>>žádné nezaplacené faktury.
>>Děkuji Vám.
>
>FV 2009/00015
>311/602 nebo 604
>311/3431
>
>uhrada 221/311 přes banku
>
>nebo 211/311 přímo do pokladny
>
>jaké vedete účetnictví??!!!
>
>Na základě čeho děláte daňové
>přiznání??!!!!!!!!!!!!!!
>DPH atd. Musíte mít přece přehled
>??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>Přečtěte si zákon o účetnictví
Myslela jsem, že mi taky konstruktivně prozradíte, podle jakého zákona je nemožné účtovat 221/604, v případě že firma je neplátce DPH a žádné nezapl.pohledávky k 31.12. nejsou, ne že se tady bude vyjadřovat kdejaký lempl z ekonomky k tomu, kdo mě učil účtovat.
Nechci vám tady zasahovat do hádek, ale vloni se tady již řešilo, že lze účtovat přijaté faktury rovnou přes výpis z banky, např.518/221, pokud se nevede evidence kvůli plátcovství DPH a nejsou tam jiné složitosti. Takže pokud se jedná např.o zásilkový prodej, kdy zákazník přebere balík a pošta zašle peníze dodavateli na účet, ten teprve poté zjistí, že k obchodu došlo, nevidím důvod proč neúčtovat 221/6..
Čekám od toho, že odpoví někdo, kdo má s tím daným problémem určitou zkušenost. A když se najde někdo, kdo o tom nic neví, otázku prostě přejde a nechá ji zodpovědět někým, kdo to ví a nebude se vytahovat např:" NO TO SNAD NE!!! Přečtěte si zákon!". Protože přečíst si zákony si můžeme všichni a nebylo by třeba takových diskuzí. Za toho lempla se omlouvám, ale přišlo mi hanebné, jakým způsobem mi bylo na (pro někoho hloupou otázku) odpovězeno.
Nejsem sice lepml z enokomky, ale jako by se stalo. :-D
Zápis v bance u příchozí platby ve stylu 221/604 mě vyloženě "tahá za oči" a mrazí z něho v zádech. Pátrala jsem po nějakém závazném předpise, který by mi potvrdil, že má intuice je ospraveditelná.
Pokud jsou pro Vás závazné Standardy pro podnikatele, tak si pročtěte ČÚS č. 19, odst.4, konkrétně 4.2.
Jinak mám stejný dotaz jako "J" - vy neúčtujete o vydané faktuře v okamžiku jejího vystavení?
Domnívám se, že tak porušujete další standard, a to ČÚS č. 1, konkrétně odstavec 2.4.2. a 2.4.3., a s tím související §12 Zákona o účetnictví.
Jinak bráno logicky - dodáním zboží bez okamžité úhrady v hotovosti prostě VZNIKÁ pohledávka a je nutno o ní účtovat.
V naší úžasné legislativě sice moc logických věcí není a v našem absurdistánu je možné prakticky cokoliv, přesto se přimlouvám za správné účtování vydaných faktur přes pohledávky, a to v okmažiku dodání zboží.
Dobrý den,je mi jasné,že Vaším cílem bylo zjednodušení.Ale to co popisujete je v principu daňová evidence,tam v okamžiku připsání peněz na účet vzniká příjem (sice se neúčtuje na účty,ale popis na to přesně sedí).Bohužel v účtu musíte dodržet pár pravidel. Existuje tlustá kniha,která se jmenuje Účetní souvztažnosti.Tam jsou ve zkratce sepsány všechny případy,které nastanou a jak je máte ve formátu MD/D zaúčtovat.
A kdyby se mě někdo zeptal,proč nelze použít Vámi popsaný způsob?Tak bych mu řekla,že účto účtuje o nákladech a výnosech.A výnos se stává výnosem v okamžiku poskytnutí služby nebo prodeje zboží (vyskladnění ze skladu).Tečka.Tímto okamžikem musíte zúčtovat výnos oproti 311.
To je podle mě nejjednodušší vyjádření. Nemusíte nic číst ani studovat zákony. Stačí tyto 2 věty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 10. 2009 15:14
Dobrý den.
Firma má přes tisíc vydaných faktur, všechny placené na účet. Je povinnost zaúčtovat vydanou fakturu 311/604 a potom 221/311, nebo je možnost fakturovat jen podle výpisu z banky 221/604? Ke konci roku nebudou zůstávat žádné nezaplacené faktury.
Děkuji Vám.