Re: OSVČ bez živnosti
Na úřadech jsem se kolikrát setkala s odpovědí, že oni tam nejsou daňový poradci , takže krokodýli nejsou, ale někdy je lepší se zeptat tady než na úřadu. A ještě k výše uvedené otázce, jako zástupce nemusíte vůbec nic, vy jenom dohlížíte na to, že dotyčný, který dostal ŽL dělá vše správně a za to žádná odměna nemusí náležet, tím pádem žádná sociálka, ZP ani FU ani par. 10 ostatní příjmy.
Re: OSVČ bez živnosti
Tazatel je vázaným, nikoliv odpovědným zástupcem, takže § 10 v žádném případě. Jde o příjmy podle § 7/1/c) ZDP (zvláštním předpisem je zákon o podnikání na kapitálovém trhu). Oznamovací povinnost o zahájení samostatné výdělečné činnosti vůči ZP do 8 dnů, vůči SP nejpozději do 8. dne následujícího měsíce. Registrace na FÚ do 30 dnů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 10. 2009 20:46
Potřeboval bych poradit. Podepsal jsem smlouvu o výkonu činnosti vázaného zástupce. Dočetl jsem se, že se NEjedná o živnost, tudíž nemusím žádat o ŽL, ale nevím co dál. Musim i tak na Živn.úřad nahlásit jen činnost a jak se přihlásit (na základě čeho) na ZP a SP a na FU. Děkuji