OSVČ X zaměstnanec X mateřská

• (neregistrovaný)

1. 11. 2009 15:43

Dobrý den, potřebuji radu, jsem OSVČ a neplatím si nemocenské pojištění. Nyní jsem dostala nabídku na zaměstnání (velmi dobře placené), ale jsem těhotná. Zvažuji zda vůbec nastoupit a potřebovala bych poradit, pokud budu stále OSVČ nedostanu mateřskou jen rodičák. Pokud bych byla zaměstnaná z čeho a jak se vypočítává PPM a případně pokud by nastala situace, kdybych byla na neschopence zda bych dostávala nemocenskou a kde najdu kolik z platu a kdo by mi ji platil, případně od kdy by mi vznikl nárok. Moc děkuji za Vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2009 17:11

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: OSVČ X zaměstnanec X mateřská
      Aby vznikl nárok na PPM, musela byste mít ve 2 letech před nástupem na PPM 270 pojištěných dní. Nemocenskou byste měla jako zaměstnanec normálně dostat od prvního dne zaměstnání. Platila by Vám ji OSSZ místně příslušná sídlu zam-tele (podle rejstříku). Kolik: vyměřovací základ (hrubá mzda) za rozhodné období (předchozích 12 kal.měsíců, případně od nástupu do konce měsíce před začátkem nemoci) se podělí počtem dnů za toto RO. Výsledek se případně zredukuje nebo se z něho spočítá 90 % a z toho 60 %(do 30.dne nemoci, pak do 60.dne 66 %, od 61. dne 72 %). Prvních 14 dní je nárok pouze na náhradu od zam-tele (za první 3 směny nic, pak jen za pracovní dny), od 14.dne vyplácí OSSZ dávku. Počítejte se změnami od 1.1.2010.

• 2. 11. 2009 7:53

xy5

Re: OSVČ X zaměstnanec X mateřská
      omlovám se za chybně uvedenou 2.www.stránku, správně má být:
      www.mpsv.cz/files/clanky/7768/29102009.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).