Hlavní navigace

Pronájem technol.zařízení

  • 1. 11. 2009 16:54

    Dobrý podvečer, potřebuji si srovnat myšlenky. OSVČ - plátce DPH vlastní technologické zařízení, k 31.10.09 ukončil živnost, při které toto zařízení využíval a nyní je hodlá pronajímat jiné OSVČ, neplátci DPH.
    Mám za to, že pronájem bude spadat pod §9, protože se nejedná o živnost (FO, která to pronajímá, provede k 31.10. vyřazení z majetku).
    Přesto, že je plátcem DPH (tedy stane se plátcem teď v listopadu), nemusí být nájemné s DPH.
    Původně si vlastník myslel, že by případné opravy zařízení mohl zajišťovat on, plátce DPH a tudíž si případné DPH uplatňovat. Jaksi se mi to nyní nezdá, protože předmětnou věc nemá již v podnikání. Jedině tedy "nechat v majetku" a spadnout pod §7.... uvažuji dobře?
    Pokud by si opravy zajišťoval nájemce- neplátce DPH, je toto zapotřebí uvést do nájemní smlouvy, je to tak?
    Omlouvám se za rozsáhlou otázku, ale budu muset teď počátkem měsíce vyrukovat s nějakým řešením, fakt je, že se mi nejvíce líbí §9, opravy nájemce... díky za shovívavost a názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2009 12:56

      annonym (neregistrovaný)

      Re: Pronájem technol.zařízení
      Jelikož již bylo ukončeno podnikání, pak bude pronájem zdaněn dle § 9.
      Pokud je pronajímatel plátcem, pak i pronájem dle § 9 (jedná se o ekonomickou činnost dle § 5 odst. 2) bude podléhat odvodu DPH na výstupu. Pokud opravy bude provádět nájemce na vlastní náklady, je nutno uvést do nájemní smlouvy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).