Re: Doba určitá
Tak počkat, stále mě není jasné, jak to vlastně má napsáno v pracovní smlouvě. Ona má ve smlouvě jako den nástupu uvedený 16.10.2007 a smluvenou dobu určitou do 31.10.2009?
Nebo kde je uvedeno, že poměr končí 31.10.2009?
Ano, nástup měla 16.10.2007 a je uvedeno, že pracovní poměr skončí dnem 31.10.2009. Takhle se ta smlouva dostala ke mě... Tak teďkom tápu, jestli je to vůbec dobře... že už vlastně 2 roky uběhli 15.10.2009.... Děkuji předem paní Jiřko.. Ještě, že Vás tady máme.
Tak pokud to nebyl zástup nebo práce zvláštní povahy (ale zákoník neurčuje, co je to práce zvl. povahy), na které se dvouleté omezení nevztahuje, tak to určitě dobře není, protože nelze sjednat pracovní poměr na dobu určitou na dobu delší než 2 roky.
Podle § 39 odst 5 může zaměstnanec před uplynutím sjednané doby oznámit, že trvá na dalším zaměstnávání a tím by se prac. poměr změnil na dobu neurčitou. Pokud tak ona neučinila, tak podle mě pracovní poměr skončil sjednaným dnem (tj. 31.10.). Ale nejsem si jistá, zda to nemůže ještě napadnout žalobou.
ano, přečetla, a jelikož tomu nerozumím, ptám se dál..možná ne na vaší úrovni, ale nemusíte se zapojovat, neptala jsem se vás, na to abyste pozurážela lidi okolo, jak to máte ve zvyku, opravdu nejsem zvědavá, holt každý umí něco a žádnej učenej z nebe nespadl, tak prosím ,mějte trpělivost s námi, kteří se tak blbě ptáme, nakonec - od toho jsou diskuze, není-liž pravda ?
Děkuji
AL
Pokud byla doba určitá sjednána špatně, např. na 2,5 roku (déle než na 2 roky, protože doba určitá může být sjednána maximálně na 2 roky), tak zaměstnanec může před uplynutím těch 2,5 roku namítnout, že byla sjednána špatně a že trvá na dalším zaměstnávání. V tomto případě musí zaměstnavatel toto akceptovat a jeho prac. poměr se mění na dobu neurčitou. Pokud ale byla doba určitá sjednána správně a to dvouleté omezení nebylo překročeno, tak pracovní poměr skončí sjednaným dnem, pokud už zaměstnavatel toho zaměstnance nechce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
1. 11. 2009 20:38
Prosím, paní nastoupila 16.10.2007 do práce...k 31.10.2009 jí končila smlouva na dobu určitou... a nyní jsem z toho taková zmatená, protože zákonná doba 2 roky končila 15.10.2009? Co s tím? Je to jako doba určitá, nebo jako dohodou? Poraďte. Děkuji.