Úhrda přijaté faktury

• (neregistrovaný)

2. 11. 2009 21:04

Dobry den, prosim jak udělat opravu? V roce 2008 jsem omylem zaučotovala úhradu přijaté faktury přes pokladnu a nyní majitele uhradili převodem, takže mám ted úhradu v bankovním výpisu. Co s přiznáním za rok 2008? a co s tím dál?
    děkuji vám velice

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2009 21:29

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Re: úhrda přijaté faktury
      Vedete daňovou evidenci nebo účetnictví? A nerozumím, jak omylem uhradila z pokladny, vždyt Vám nemohl souhlasit zůstatek? Jak vypadaly inventury - pokladny i závazků? Upřesněte dotaz

• 2. 11. 2009 22:21

LLL (neregistrovaný)

Tak takové případy znám, majitel řekne,,toto jsem platil v hotovosti, zaúčtujte to,, , Vy to v dobré víře zaúčtujete a pak po dlooouhé době se náhodou dopátráte, že to bylo placeno jinak a snad i někým jiným:-), takže zkušenost, neúčtujte a nehraďte faktury, dokud nemát doklad v ruce.

• 3. 11. 2009 7:40

sima (neregistrovaný)

jedná se o podovojené účetnictví a a přesně situaci výše. A co ted s tím?

• 3. 11. 2009 7:50

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Jednoduše, tuto platbu z výpisu zaúčtujte jako ostatní pohledávku vůči dodavateli a pokuste se s dodavatelem dohodnout, aby Vám ji vrátil. S rokem 2008 nic nedělejte, tam to máte asi správně. Jen nerozumím, jak Vám vyšel zůstatek v pokladně,když jste vydala peníze na platbu? Nebo postupujete nějakým nestandardním způsobem, který ale neznám.Vydala jste z pokladny peníze panu majiteli a on to dál nezaplatil? Pak mu to naúčtujte jako pohledávku.

• 3. 11. 2009 8:47

LLL (neregistrovaný)

Naprosto chápu tazatelku, u nás je to např. tak, že pro každého jednatele mám založenou pokladnu, pokud něco platí nebo např. něco kasíruje, jde to přes jeho pokladnu a ne přes moji. Fyzicky mu peníze nikdo nedává, pouze se má pohyby na své pokladně podle příjmů či výdajů. Když mi donese účtenku za pohonné hmoty, kterou platil hotově, dám ji do JEHO pokladny. Co se týče problému tazatelky netuším. S rokem 2008 bych asi taky nic nedělala. Asi bych zkusila nějak přes interní doklady, ale sama bych se musela někde poradit. Možná bych uděla to, co radí kolegyně, tu platbu, co Vám visí na účtě tak bych dala jako 335/221, protože vlastně majitel ty prachy utratil a ted musí doložit jak. Pak bych pohledávku zlikvidovala, tak, že bych ji převedla do pokladny. Takže:
      335/221 bú
      211/335 ID
      Pokud Vám majitel dělá takové věci a věřím že stále, zaveďte si knihu Pokladna_majitel pouze pro něj.

• 3. 11. 2009 19:26

M.M (neregistrovaný)

Mně to z dotazu přijde spíš tak, že ta přijatá faktura nebyla ve skutečnosti v roce 2008 vůbec zaplacená. Jen z nějakého záhadného důvodu si ji paní účetní zaúčtovala jako zaplacenou v hotovosti. A v letošním roce došlo ke skutečné úhradě z bankovního účtu..........

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).