Re: životní pojištění
Jaké máte na mysli podmínky? My, firma, jsme pouze přispivatel, smlouvy mají uzavřené zaměstnanci s pojišťovnou. Firma s pojišťovnou má smlouvu o "přispívání zaměstnancům na ŽP", měsíčně odesíláme seznam zaměstnanců, na které je příspěvek vázán. Já, jako zaměstnavatel nemohu ovlivnit smouvy na životní pojištění. Pokud mám s pojišťovnou uzavřenou smlouvu ohledně příspěvku.....?
Pokud by byl úhrn příspěvků (životní i penzijní) od jednoho zaměstnavatele v kalendářním roce vyšší než 24.000,-, pak by se rozdíl zaměstnanci dodanil a také odvedlo soc. i zdr. pojištění, ale 200,- měsíčně..... Jestli spíš nejde o to, aby byly tyto příspěvky podloženy vnitřním předpisem zaměstnavatele a také zajištěno, že pojišťovna bude tyto příspěvky evidovat jako příspěvek zaměstnavatele, protože na tyto příspěvky nebude zaměstnanci vystavovat žádné potvrzení pro daňové úlevy....
Samozřejmě, že částka nepřesahuje 24 000,-Kč ročně. Sociálka namítá, že ve musím předložit smlouvy od lidí s pojišťovnou, musí si ověřit, že opravdu přispíváme na ŽP. Copak já mohu po zaměstnancích chtít smlouvy, které si uzavřeli s pojišťovnou. Domnívám se, že vše je ošetřeno, že přispíváme skutečně na ŽP smlouvou mezi náma /firmou/ a pojišťovnou, kde je psáno - firma přispívá na životní pojištění svých zaměstnanců.....
Ale vy byste od nich měla chtít smlouvy - když jim děláte roční zúčtování daní, tak je taky máte. Oni chtějí, abyste jim přispívali, proto vám musí ty smlouvy předložit. Bez nich bych jim nic nepřispívala. A příspěvek na ŽP nepodléhá SP ani zdanění, pouze pokud ŽP splňuje podmínky (2*60), stejně tak to musíte kontrolovat u RZD
Firma dostala od pojišťovny seznam zaměstnanců, kteří mají uzavřeno životní pojištění. Z jakého titulu bych měla po lidech kopie smluv chtít?? K RZD předkládají z pojišťovny potvrzení, ohledně zaplacených částek. Do RZD stejně se nepočítá příspěvek zaměstnavatele, pouze to, co si pojistník zaplatí sám.
Už Vám to tu bylo řečeno - 2 x 60. Toto pravidlo znamená, že smlouva musí trvat aspoň 60 měsíců a být uzavřena do 60 let věku, račte si prohlédnout zákon o dani z příjmu. Ty smlouvy prostě vidět musíte, abyste věděla, že splňují tyto předpoklady, pokud chcete
přispívat daňově. Ale taky nemusíte vyžadovat nic, pálit do nedaňových nákladů, přičítat S a ZP, záleží na Vás. A proč jste si to nenechala vysvětlit tou sociálkou, co byla u Vás????
Samozřejmě, že pravidlo 2x60, částku 24 000,- Kč..... atd...... vše splňujeme. Možná jsem špatně formulovala svou prosbu.
Sociálka trvá na tom, že nám doměří soc. poj., protože si není jistá, že přispíváme na ŽP.Příspěvky, kde je ve smlouvě uvedeno "pro případ smrti" podléhají odvodům. Já už nevím, jak jí prokázat, že se jedná o ŽP, splňujeme dobu, částky...... prostě vše.Že podle 586/1992 Sb. o daních z příjmů - par. § 6 odst.9 : Podle dotazu na finan. ředitelství nám bylo sděleno, že žádným odvodům tento příspěvek nepodléhá. Vše je v pořádku. Jenže sociálka se v tom stále pitvá a není jí to jasné. Ptala jsem se, jestli se někdo setkal s takovým-to přístupem.
My jsme měli minulý měsíc taky kontrolu ze sociálky, chtěla po nás také pouze vidět smlouvy o živ.pojištěních. Protože je máme v kopiích ve spisu k každého zaměstnance ( právě z důvodu výpočtu RZ - k potvrzení, co chodí každý rok od ŽP, musíte mít první rok přiloženou i kopii smlouvy o živ.pojištění - FÚ to VYŽADUJE), tak jsme jim to ukázali a bylo to v pořádku. Podle pracovnice OSSZ je rozdíl mezi tím, když příspěvek na ŽP posíláte přímo na účet ŽP pod zvláštním VS a KS anebo dáváte do mzdy zaměstnancům a oni si to posílají sami. V tomto případě by se mělo srážet SP i ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 11. 2009 12:06
Dobrý den, naše firma přispívá zaměstnancům 200,-Kč na životní pojištění, které si každý uzavřel sám s pojišťovnou. Firma je tedy pouze přispivatel. Je třeba počítat z této částky sociální pojištění? Domnívám se, že ne, ale sociálka trvá při kontrole na tom, že vše podléhá odvodům.