Re: Zkušenosti se ZP - hlášení do 8 dnů
Dobrý den, já mám se zdravotními pojišťovnami skvělé zkušenosti. Moji klienti mi nikdy nepředávají info včas, takže posíláme všechno pozdě. Dokonce se mi stalo, že klient neposlal Přehled o příjmech a výdajích za určitý rok, oni si na to vzpomněli až v květnu a v květnu jsme jim ho zasílali. Dokonce mi paní ještě poděkovala, že jsme hodní, že to vůbec pošleme. Nikdy jsme pokutu ani nic výhružného nedostali. U sociálky a finančáku je to úplně jiné.
Ale je to moje zkušenost!
Mějte se fajn.
Já se musím zastat i referentek na OSSZ, já s nimi mám dobré vztahy a kolikrát řešíme věci i přes telefony, k oboustranné spokojenosti. To bych řekla, že ty na přepážkách jsou horší.
oni v principu jsou na všech těchto úřadech hodné dámy, jenom bohužel mají vedení, které na ně šlape; zdravotní pojišťovna je vděčná, že jste u ní a nejdete k jiné, tak má všeobecně lepší přístup; ale například od sociálky neutečete :-)
je to o lidech
takže tito mají úřední postupy a prostě musí
Já se musím zastat i referentek na OSSZ, já s nimi
>>>mám
>>>dobré vztahy a kolikrát řešíme věci i přes telefony,
>>>k
>>>oboustranné spokojenosti. To bych řekla, že ty na
>>>přepážkách jsou horší.
>>
>>oni v principu jsou na všech těchto úřadech hodné
>>dámy, jenom bohužel mají vedení, které na ně šlape;
>>zdravotní pojišťovna je vděčná, že jste u ní a nejdete
>>k
>>jiné, tak má všeobecně lepší přístup; ale například
>>od
>>sociálky neutečete :-)
>>je to o lidech
>>takže tito mají úřední postupy a prostě musí
>
>
>Myslíte tím přihlášky a odhlášky zam-ců?? nebo se
>hlásí i jiné věci, jsem v tom nová díky moc
Jako zaměstnavatel podáváte přihlášky, odhlášky, posíláte měsíční přehledy o výši vyměřovacích základů a plníte oznamovací povinnost na základě zákona č. 48/1997, niže jsem zkopírovala, přeji hodně štěstí :)
§ 10
Oznamovací povinnost plátců pojistného
(1) Zaměstnavatel je povinen nejpozději do osmi dnů od vzniku skutečnosti, která se oznamuje, provést u příslušné zdravotní pojišťovny oznámení o:
a) nástupu zaměstnance do zaměstnání (§ 2 odst. 3) a jeho ukončení; jde-li o pojištěnce podle § 2 odst. 1 písm. b), oznamuje též tuto skutečnost,
b) změně zdravotní pojišťovny zaměstnancem, pokud mu tuto skutečnost sdělil; oznámení se provede odhlášením od placení pojistného u původní zdravotní pojišťovny a přihlášením k placení pojistného u zdravotní pojišťovny, kterou si zaměstnanec zvolil,
c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.
O oznamovaných skutečnostech je zaměstnavatel povinen vést evidenci a dokumentaci. Při plnění oznamovací povinnosti sděluje zaměstnavatel jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo zaměstnance, případně jiné číslo pojištěnce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
4. 11. 2009 9:45
dobrý den,
máte nějaké zkušenosti s pokutami a problémy ze strany ZP, když nenahlásíte změny do 8 dnů? vycházela jsem z toho, že formulář se jmenuje měsíční hlášení, tak jsem všechny změny poslala jednorázově za celý měsíc...
děkuju