Den splatnosti u mezd

• (neregistrovaný)

4. 11. 2009 9:46

prosím o radu, když máme nahlášeno den výplat 10. a platby jsme
    na ZP, SP, FU tento den odesílali z našeho účtu, je možné to tak dělat dál, nebo s tou změnou zákona to už 10. musí být na účtě
    těchto institucí??
    Děkuji předem za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 11. 2009 9:55

ER (neregistrovaný)

Re: den splatnosti u mezd
      Pokud vím, všechny tyto instituce mají stanovený termín připsání plateb na jejich účet do 20., takže pokud máte VP 10. splníte to v pohodě.

• 4. 11. 2009 10:02

J.V. (neregistrovaný)

Díky moc, ale naše ekonomka mě teď docela vyvedla z míry, tak
      jsem to měla prověřit. Ještě jednou dík

• 4. 11. 2009 10:09

Líba (neregistrovaný)

Já myslím, že u zdravotních pojišťoven se to ještě letos řídí výplatním termínem.

• 4. 11. 2009 10:15

-vera- (neregistrovaný)

já si také myslím (!), že zdravotní pojišťovny mají výplatní termín ten který udáte, tedy toho desátého a desátého by to mělo být u nich na účtu, pouze sociálka má termín 20. (pokud se nepletu, zavedli to letos v rámci "krize"), my jedeme podle tohoto scénáře, pošleme mzdy a odvody do termínu a sociálku posíláme extra kolem patnáctého nebo osmnáctého

• 4. 11. 2009 10:16

J.V. (neregistrovaný)

Teď jsem právě na to narazila v MÚ, kde je termínový kalendář, ale není mi z toho jasné, jestli stačí jako dosud odeslat až 10. nebo to už 10. musí být na jejich účtu?

• 4. 11. 2009 10:32

seda (neregistrovaný)

Od 1. listopadu 2009 dochází ke změně termínů pro platby daní.

V současné době jsme zvyklí při úhradách považovat za den platby:
      u bezhotovostních převodů z účtů v České republice den, kdy došlo k odepsání peněžních prostředků z účtu,
      u bezhotovostních převodů z účtů vedených v cizích měnách nebo v zahraničí den, kdy byly peněžní prostředky připsány na účet správce daně,
      u hotovostních plateb v české měně den, kdy banka, spořitelní a úvěrní družstvo nebo držitel poštovní licence hotovost převzala anebo ji přijal pracovník správce daně,
      u hotovostních plateb v cizí měně, den, kdy byly peněžní prostředky připsány na účet správce daně.
      Zákonem č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku, dochází od 1. listopadu ke změnám v datu platby daní. Nově se již nerozlišuje, zda platba probíhá z účtu vedeného v České republice či v cizině, není podstatné zda se hradí v české či cizí měně.

Od 1. listopadu 2009 je za den platby považován:

u bezhotovostních plateb je to den, kdy dojde k připsání platby na účet poskytovatele platebních služeb správce daně, nebo
      u hotovostních plateb je to den, kdy hotovost přijal pracovník správce daně.
      Poskytovatel platebních služeb, u kterého je veden příslušný účet správce daně, je povinen poskytnout správci daně informaci o dni, kdy došlo k připsání částky na účet poskytovatele platebních služeb správce daně a o čísle účtu plátce nebo jeho jiném jedinečném identifikátoru.

Závěrem bych chtěl upozornit, že výše popsaná změna ve dni úhrady daní se bude týkat také plateb pojistného (zdravotního i sociálního) pouze s tím rozdílem, že se tak bude postupovat nikoliv od 1. listopadu 2009 ale až od 1. ledna 2010.

• 4. 11. 2009 11:09

beta (neregistrovaný)

Líba má pravdu, pro odvody ZP a OSSZ se termíny splatnosti pro letošní rok neměnily, tzn. splatnost odvodů – změna pro ZP a SP bude až od 1.1.2010 s další změnou, a to že i pro odvod ZP se v příštím roce změní termín splatnosti v období od 1.-20. následujícího měsíce. Letos tedy pro odvod ZP platí výplatní termín, např. máte stanovený 8. v měsíci, tedy 8. můžete poukázat z účtu (letošní rok!), ale pro rok 2010 budete „muset“ odeslat tak, aby na účtu ZP bylo připsáno již do 20., to samé pro rok 2010 a odvody na SP – do 20. musí být připsáno na účtu příslušné instituce.
      Letos postačuje pro odvod ZP v den splatnosti poukázat z vašeho účtu, tedy 8. a pokud připadne 8. na so-ne-sv, pak následující nejbližší pracovní den, pro odvod SP nejpozději 20. poukázat z vašeho účtu.
      U splatnosti zálohové daně od 1.11.09 změna ve splatnosti, tzn. do 20.vč. již musí být připsáno na účtu FÚ. Napsala jsem to srozumitelně ...?

• 4. 11. 2009 12:26

Lenka K. (neregistrovaný)

>>>>>>prosím o radu, když máme nahlášeno den výplat 10. a
      >>>>>>platby jsme
      >>>>>>na ZP, SP, FU tento den odesílali z našeho účtu, je
      >>>>>>možné to tak dělat dál, nebo s tou změnou zákona to
      >>>>>>už
      >>>>>>10. musí být na účtě
      >>>>>>těchto institucí??
      >>>>>>Děkuji předem za odpověď
      >>>>>
      >>>>>Pokud vím, všechny tyto instituce mají stanovený
      >>>>>termín připsání plateb na jejich účet do 20., takže
      >>>>>pokud
      >>>>>máte VP 10. splníte to v pohodě.
      >>>>Díky moc, ale naše ekonomka mě teď docela vyvedla z
      >>>>míry, tak
      >>>>jsem to měla prověřit. Ještě jednou dík
      >>>
      >>>Já myslím, že u zdravotních pojišťoven se to ještě
      >>>letos řídí výplatním termínem.
      VZP zasílá firmám a organizacím průvodní dopisy
      >>
      >>Líba má pravdu, pro odvody ZP a OSSZ se termíny
      >>splatnosti pro letošní rok neměnily, tzn. splatnost
      >>odvodů –
      >>změna pro ZP a SP bude až od 1.1.2010 s další změnou,
      >>a to že i pro odvod ZP se v příštím roce změní termín
      >>splatnosti v období od 1.-20. následujícího měsíce.
      >>Letos tedy pro odvod ZP platí výplatní termín, např.
      >>máte stanovený 8. v měsíci, tedy 8. můžete poukázat z
      >>účtu (letošní rok!), ale pro rok 2010 budete „muset“
      >>odeslat tak, aby na účtu ZP bylo připsáno již do 20.,
      >>to
      >>samé pro rok 2010 a odvody na SP – do 20. musí být
      >>připsáno na účtu příslušné instituce.
      >> Letos postačuje pro odvod ZP v den splatnosti
      >>poukázat z vašeho účtu, tedy 8. a pokud připadne 8.
      >>na
      >>so-ne-sv, pak následující nejbližší pracovní den, pro
      >>odvod
      >>SP nejpozději 20. poukázat z vašeho účtu.
      >>U splatnosti zálohové daně od 1.11.09 změna ve
      >>splatnosti, tzn. do 20.vč. již musí být připsáno na
      >>účtu FÚ.
      >>Napsala jsem to srozumitelně ...?
      >Kde se dočtu, že platba na ZP je od ledna 2010 také do
      >20.?

• 4. 11. 2009 14:55

beta (neregistrovaný)

Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku
      Citace: 285/2009 Sb. Částka: 89/2009 Sb.
      část XVI., článek XVIII. - změna zákona č. 592/1992 Sb.:

V § 5 odstavec 2 zní:
      "(2) Pojistné podle odstavce 1 se platí za jednotlivé kalendářní měsíce a je splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce.".

Účinnost: Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. listopadu 2009 s výjimkou ustanovení čl. XVIII (tento článek je právě změna odvodu pojistného na ZP) a XIX, která nabývají účinnosti dnem 1. ledna 2010.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).