Re: Stravenky a odchod zaměstnance-nutné
Dávám zam-cům zároveň se stravenkami podepsat papír s názvem Zálohový výdej stravenek na měsíc XXX a mám doklad že je převzali, když nevrátí stravenky, co nespotřebovali- tak na základě tohoto papíru a vyúčtování za daný měsíc strhnu ze mzdy plnou cenu stravenky
Děkuji, ale můžu se ještě zeptat, pokud mu strhnu plnou cenu stravenky, jako zaměstnavatel mu hradíme 50% dle Zákona, jak to potom zaúčtuji, nebude to nedaňový náklad pro formu ?
A určitě se mě zeptá, zda je to dle nějakého Zákona nebo Nařízení, čím se mohu bránit ?
Mám od něho podepsaný papír, že stravenky převzal.
Děkuji.
Je povinnen uhradit plnou cenu stravenky, tedy bez příspěvku 55% od zaměstnavatele a tudíž účtujte celou cenu na MD pohledávky za zaměstnanci /D ceniny. Možnost přispívat zaměstnanci na obědy je v Zákonu o daních z příjmů §24/odst4
4. provoz vlastního stravovacího zařízení, kromě hodnoty potravin, nebo příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu110), maximálně však do výše 70 % stravného vymezeného pro zaměstnance v § 6 odst. 7 písm. a) při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin. Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během této stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny. Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad) na další jedno jídlo za zaměstnance, pokud délka jeho směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci podle zvláštního právního předpisu110a), bude delší než 11 hodin. Příspěvek nelze uplatnit na stravování za zaměstnance, kterému v průběhu směny vznikl nárok na stravné podle zvláštního právního předpisu23b). Za stravování ve vlastním stravovacím zařízení se považuje i stravování zabezpečované ve vlastním stravovacím zařízení prostřednictvím jiných subjektů,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Přijdou vám některé stávající daně bizarní? V minulosti se danily krby, okna i vousy
Sociálka znovu opravuje JMHZ, tentokrát snad už odstranila „vážné nedostatky“
Přiznání i přehledy OSVČ musíte podat elektronicky, nově se to týká i „zdravotka“
Senátní výbor podpořil snížení záloh OSVČ, mohlo by k němu dojít od června
DPP podle zákona o zemědělství a uplatnění slevy na pojistném
Zaměstnavatelé mají poslední šanci dohlásit údaje, jinak hrozí zamítnutí hlášení
4. 11. 2009 10:31
Dobrý den,
na začátku října 2009 jsem dala zaměstnanci stravenky na říjen, byl u nás na klasický HPP od začátku roku.
Během října mi oznámil, že se dohodli a k 31.10.09 skončil.
Ještě stihnul od 12.10. na devět dnů marodit a vybrat si dva dny dovolené, co ještě měl.
Jak to mám teď zohlednit ve výplatě vydání stravenek na celý říjen, ale vlastně tady skoro nebyl.
Může mi někdo poradit ??
Děkuji.