Jak dlouho může kontrolovat FÚ živnostníka?

• (neregistrovaný)

19. 7. 2011 14:07

dobrý den , v březnu si mě pozval FÚ Otrokovice k šetření, předložila jsem veškeré účetnictví, doklady atd. Dokumenty mi po měsíci vrátily. (v dubnu). teď v červenci mám jít znovu na FÚ kvůli nějakým dalším jednáním (podnikám jako Avon lady a mám avon centrum). Dokdy mě může finanční úřad takto deptat? Nevím dosud výsledek šetření z března (byla to kontrola za rok 2009). Už mě nebaví ani podnikání, připadám si jak ,,Kožený" a podobně, jakobych obírala stát! cožpak finanční úřady nemají termíny, dokdy ukončit šetření, abychom mohli mít klid? je to 4 měsíce od předložení dokumentů, pořád něco chtějí vyšmátrat, asi nemají co a tak furt hledají. Mají fú nějaké lhůty? ráda bych to měla za sebou, protože to jistě není nikomu příjemné lítat po úřadech. děkuji za odpověd. Míša

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2011 14:50

mhovorka (neregistrovaný)

Dobrý den,

šetření správce daně probíhá kontinuálně tak, aby byl schopen zajistit všechny podklady, které budou použity v rámci daňové kontroly. V případě, že finanční úřad má stále pochybnosti, vyzývá vás k jejich odstranění, což se dle Vašeho popisuje evidentně děje.

Nicméně při zahájení kontroly Vás měl správce daně seznámit s rozsahem a předmětem daňové kontroly. Pokud tak neučinil, měla byste si to písemně vyžádat. Doporučuji proto s finančním úřadem proaktivně komunikovat. I to může pomoci ke zrychlení celého řízení. Doporučuji si také přečíst Daňový řád, konkrétně část věnující se právě Daňové kontrole.

Hezký den,

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).