Re: doba sjednání DPČ
Taky mě napadl tenhle §.Ale, když jsem si to četla několikrát,
-nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou..., nebyla jsem si jistá, jestli když tam není s - max. 15denní- a je to vlastně ve prospěch zaměstnance (alespoň tak to chápu, že je to pro zaměstnance výhodnější) je možné takto postupovat.U PP je také u výpovědní doby jenom že nesmí být kartší než 2 měsíce, ale není tam, že nemůže být delší.A nebo to chápu blbě?
No jo, já to beru tak, že je pro zaměstnance třeba výhodnější delší výpovědní doba, protože má více času na hledání jiné práce a zaměstnavatel má zase více času na zapracování někoho jiného.
Vy to chápete opačně. To o vzdání se práva předem mě pravda, nenapadlo. Já to brala jako třeba sjednání zkušební doby na 3 měsíce.Tam je max. 3, ale když se ve smlouve dohodnou na 2 měsících, tak to snad platí a nemělo by se to brát jako vzdání se předem svého práva.Uvidíme další názory.
No nevím, jestli jasno, ale řeknu svůj názor: možnost rozvázat DPČ dohodou nebo výpovědí s 15denní výpovědní dobou platí až POTÉ, kdy její účastníci nesjednali jiný způsob zrušení DPČ. V tomto smyslu má dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem přednost, tato přednost je dána použitou dikcí "není-li sjednán způsob zrušení DPČ, je možné ji zrušit ..." Mám za to, že v rámci této dohody je možné sjednat důvody výpovědi, délku výpovědní doby, odstoupení ze sjednaných důvodů apod. Pokud účastníci sjednají jinou délku výpovědní doby než je 15 dnů, nemyslím si, že by se zaměstnanec předem vzdával svých práv. Jediné omezení vyplývá z poslední věty tohoto odstavce a týká se okamžitého zrušení DPČ - lze je sjednat jen z důvodů, pro které je možné zrušit okamžitě pracovní poměr. Navíc § 76 není uveden v § 363, tedy mezi ustanoveními, od nichž je zakázáno se odchýlit. Nastupuje pak úvaha, zda povaha tohoto ustanovení umožňuje, aby se účastníci od něho odchýlili. Tím, že je dohoda mezi účastníky předpokládána, povaha tohoto ustanovení podle mě odchylku umožňuje. Dík za důvěru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
4. 11. 2009 13:58
Na jak dlouho dobu mohu sjednat trvání DPČ, nejedná se o důchodce.
Díky
Blanka