Re: paušál na automobil a dph-prosím!!
DPH si nesmíte uplatnit z PHM a třeba z parkovného (protože tyto výdaje jsou obsaženy ve výdajovém paušálu) Dále nám na školení říkali, že tento celý zákon je příšerný paskvil a že je vhodný tak akorát pro neplátce fyzickou osobu. U právnických osob je prý problém v om, že byste měli vést knihu jízd už z toho důvodu, že byste měli být schopni dokázat, že u zaměstance nedošlo k nějaké soukromé jízdě a tudíž k nějakému zdanitelnému příjmu (1% z ceny auta). Navíc musíte prostě účtovat o účtech o PHM-nedaňově. Takže prý by měl zaměstanec vést knuhi jízd třeba půl roku, kde by se zprůměrovalo, kolik vlastně najezdí služebně....a pak tyto účty za PHM pokud budou do této spočtené průměrné částky..je vše O.K., ale pokud by lístky za PHM přesáhly tuto částku...jednalo by se o zdanitelný příjem zaměstatnce.
Nesouhlasím. Povinnost vést knihu jízd máte i dle jiných předpisů, které novela ZDP nijak nepostihla.
DPH si dle mého názoru můžete nárokovat, viz přiložený odkaz.
Markéto ano, také jsem již četla, doby odpočinku atd....bezpečnost práce...já sama jsem výdajový paušál jednateli s.r.o. vymluvila...a píše knihu jízd...neboť ten zákon mi přijde hodně nedokonalý a právě na tom školení nám i doporučovali, že to vůbec není vhodné pro s.r.o. ani pro plátce dph....myslím ale, že OSVČ, který bude sám používat vozidlo...tak tam snad by neplatilo, že knihu jízd musí vést. Ten váš odkaz mi nejde zobrazit...prosím mrknete se, zda je od vás správně napsaný, moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 11. 2009 12:12
dobrý den,
prosím, já vím že se tady vedlo neskutečné množství diskuzí ohledně knihy jízd, ale já jsem v tom nevyčetla to co potřebuji.
Mám dotaz - prosím zkuste mi stručně odpovědět, děkuji.
jsme s.r.o. - 2 firemní automobily
u jednoho se píše kniha jízd , takže to není problém,
ale u druhého se jim to prostě psát nechce.
takže otázky:
- když budu uplatňovat paušál 5tis. na automobil,a neubudu si vést knihu jízd, jedná se mi o dph
- dph si nebudu uplatňovat u nákupu benzínu, jelikož nebudu mít podklady pro dph , ale jedná se mi o ty vedlejší náklady - opravy atd. jestli u oprav si dph uplatňovat můžu , když nepovedu knihu jízd - tohle je jediná odpověď, kterou jsem se nedočetla nikde
moc děkuji