Cestovní náhrady

• (neregistrovaný)

5. 11. 2009 13:54

Při 8 denní zahraniční služební cestě čerpal zaměstnanec po 4 dny plnou penzi tj.snídaně,oběd a večeři.Za tyto čtyři dny jsem mu odečetla diety.V kolektivní smlouvě máme,že za každé jedno jídlo budeme krátit sazbu stravného o 25%.Postupovala jsem správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 11. 2009 14:24

-vera- (neregistrovaný)

Re: cestovní náhrady
      už se to tady ráno řešilo, ale s tuzemskou cestou

protože tam byl celý den, můžete krátit dle zákona o 25%, stejně jako to máte v kolektivce, za každé poskytnuté jídlo, mající charakter snídaně, oběda či večeře

takže každý den, kdy měl plnou penzi mu seškrtáte 3*25% = 75%, těch zbylých 25% je na "občerstvení mimo hlavní jídlo" a má na ně právo

já jsem to zjistila po třech letech dnes, když mi tady jeden kolega můj názor vyvrátil a donutil mě zamyslet se; a přečetla jsem si to i v knize cestovní náhrady od grady, kde je na to příklad

osobně bych nedala nic, protože o něj bylo postaráno, svačinku a kafíčko dostal, ale podle zákona nelze krátit o více než 25% jeho nároky

důležitá je ta věta "o 25% za každé jídlo, mající charakter snídaně, oběda či večeře"; kdyby bylo v zákoně za každé jídlo, tak řeknete, že dostal 4x jídlo a 4*25% je 100% a nic nedostane

• 5. 11. 2009 21:53

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Re: cestovní náhrady
      Zákoník práce, §170
      (3) Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci zahraniční stravné ve výši základní sazby podle odstavce 2, jestliže doba strávená mimo území České republiky trvá v kalendářním dni déle než 12 hodin. Trvá-li tato doba déle než 6 hodin, nejvýše však 12 hodin, poskytne zaměstnavatel zaměstnanci zahraniční stravné v poloviční výši této sazby zahraničního stravného, a ve čtvrtinové výši této sazby zahraničního stravného, trvá-li doba strávená mimo území České republiky 6 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu. Trvá-li doba strávená mimo území České republiky méně než 1 hodinu, zahraniční stravné se neposkytuje.
      (4) Doby strávené mimo území České republiky, které trvají 1 hodinu a déle při více zahraničních pracovních cestách v jednom kalendářním dni, se pro účely zahraničního stravného sčítají. Doby, za které nevznikne zaměstnanci právo na zahraniční stravné, se připočítávají k době rozhodné pro poskytnutí stravného podle § 163.
      (5) Bylo-li zaměstnanci během zahraniční pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn zahraniční stravné ve výši základní sazby krátit až o 25 % za každé uvedené jídlo nebo až o 35 %, jde-li o zahraniční stravné v poloviční výši základní sazby, anebo až o 70 %, jde-li o zahraniční stravné ve čtvrtinové výši základní sazby. Nesjedná-li zaměstnavatel míru krácení zahraničního stravného, nebo ji neurčí před vysláním zaměstnance na zahraniční pracovní cestu, přísluší zaměstnanci zahraniční stravné podle odstavce 3.
      ...Přečtěte si poslední větu - je zde důležitá

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).