Re: cestovní náhrady
už se to tady ráno řešilo, ale s tuzemskou cestou
protože tam byl celý den, můžete krátit dle zákona o 25%, stejně jako to máte v kolektivce, za každé poskytnuté jídlo, mající charakter snídaně, oběda či večeře
takže každý den, kdy měl plnou penzi mu seškrtáte 3*25% = 75%, těch zbylých 25% je na "občerstvení mimo hlavní jídlo" a má na ně právo
já jsem to zjistila po třech letech dnes, když mi tady jeden kolega můj názor vyvrátil a donutil mě zamyslet se; a přečetla jsem si to i v knize cestovní náhrady od grady, kde je na to příklad
osobně bych nedala nic, protože o něj bylo postaráno, svačinku a kafíčko dostal, ale podle zákona nelze krátit o více než 25% jeho nároky
důležitá je ta věta "o 25% za každé jídlo, mající charakter snídaně, oběda či večeře"; kdyby bylo v zákoně za každé jídlo, tak řeknete, že dostal 4x jídlo a 4*25% je 100% a nic nedostane
Re: cestovní náhrady
Zákoník práce, §170
(3) Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci zahraniční stravné ve výši základní sazby podle odstavce 2, jestliže doba strávená mimo území České republiky trvá v kalendářním dni déle než 12 hodin. Trvá-li tato doba déle než 6 hodin, nejvýše však 12 hodin, poskytne zaměstnavatel zaměstnanci zahraniční stravné v poloviční výši této sazby zahraničního stravného, a ve čtvrtinové výši této sazby zahraničního stravného, trvá-li doba strávená mimo území České republiky 6 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu. Trvá-li doba strávená mimo území České republiky méně než 1 hodinu, zahraniční stravné se neposkytuje.
(4) Doby strávené mimo území České republiky, které trvají 1 hodinu a déle při více zahraničních pracovních cestách v jednom kalendářním dni, se pro účely zahraničního stravného sčítají. Doby, za které nevznikne zaměstnanci právo na zahraniční stravné, se připočítávají k době rozhodné pro poskytnutí stravného podle § 163.
(5) Bylo-li zaměstnanci během zahraniční pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn zahraniční stravné ve výši základní sazby krátit až o 25 % za každé uvedené jídlo nebo až o 35 %, jde-li o zahraniční stravné v poloviční výši základní sazby, anebo až o 70 %, jde-li o zahraniční stravné ve čtvrtinové výši základní sazby. Nesjedná-li zaměstnavatel míru krácení zahraničního stravného, nebo ji neurčí před vysláním zaměstnance na zahraniční pracovní cestu, přísluší zaměstnanci zahraniční stravné podle odstavce 3.
...Přečtěte si poslední větu - je zde důležitá
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 11. 2009 13:54
Při 8 denní zahraniční služební cestě čerpal zaměstnanec po 4 dny plnou penzi tj.snídaně,oběd a večeři.Za tyto čtyři dny jsem mu odečetla diety.V kolektivní smlouvě máme,že za každé jedno jídlo budeme krátit sazbu stravného o 25%.Postupovala jsem správně?