Prokurista a jeho pravomoci - plná moc

• (neregistrovaný)

6. 11. 2009 10:32

Dobrý den, máme tento problém. Zasílali jsme na finanční úřad plnou moc udělenou zaměstnanci k jednání za společnost ve věcech přiznání k dani z přidané hodnoty. Tuto moc udělil zaměstnanci prokurista firmy. Z finančního úřadu mi bylo sděleno, že prokurista nemá pravomoc udělovat plnou moc. Přitom v minulých obdobích již nějaké plné moci vydal a žádný problém s tím nebyl. Jako odůvodnění mi byl zaslán násleující text, kterému ovšem moc dobře nerozumím:

Zároveň je zřejmé, i z dikce příslušných ustanovení obchodního zákoníku, že prokurista není zástupcem subjektu ve smyslu ust. § 10 odst. 3 ZSDP. U daňových subjektů - právnických osob tedy platí, že prokurista může v daňovém řízení jednat jménem daňového subjektu na základě ust. § 9 odst. 2 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění p.p. Toto své oprávnění neprokazuje pouze výpisem z obchodního rejstříku, ale je třeba, aby správci daně doložil, že je osobou, která je ve smyslu ust. § 20 odst. 2 OZ a ust. § 15 odst. 1 ObchZ osobou pověřenou za daňový subjekt jednat v daňových věcech. Tuto skutečnost je možné doložit např. vnitřním organizačním předpisem daňového subjektu, náplní práce, případně vyjádřením samotného daňového subjektu.

Může mi někdo poradit? Opravdu nemůže prokurista vydávat plné moci?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).