Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 11. 2009 10:32
Dobrý den, máme tento problém. Zasílali jsme na finanční úřad plnou moc udělenou zaměstnanci k jednání za společnost ve věcech přiznání k dani z přidané hodnoty. Tuto moc udělil zaměstnanci prokurista firmy. Z finančního úřadu mi bylo sděleno, že prokurista nemá pravomoc udělovat plnou moc. Přitom v minulých obdobích již nějaké plné moci vydal a žádný problém s tím nebyl. Jako odůvodnění mi byl zaslán násleující text, kterému ovšem moc dobře nerozumím:
Zároveň je zřejmé, i z dikce příslušných ustanovení obchodního zákoníku, že prokurista není zástupcem subjektu ve smyslu ust. § 10 odst. 3 ZSDP. U daňových subjektů - právnických osob tedy platí, že prokurista může v daňovém řízení jednat jménem daňového subjektu na základě ust. § 9 odst. 2 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění p.p. Toto své oprávnění neprokazuje pouze výpisem z obchodního rejstříku, ale je třeba, aby správci daně doložil, že je osobou, která je ve smyslu ust. § 20 odst. 2 OZ a ust. § 15 odst. 1 ObchZ osobou pověřenou za daňový subjekt jednat v daňových věcech. Tuto skutečnost je možné doložit např. vnitřním organizačním předpisem daňového subjektu, náplní práce, případně vyjádřením samotného daňového subjektu.
Může mi někdo poradit? Opravdu nemůže prokurista vydávat plné moci?