Cizinec - DE nebo účetnictví?

• (neregistrovaný)

6. 11. 2009 15:57

Dobrý den, mám nového klienta, cizince a nevím, zda vést účto nebo DE. Má zde trvalý pobyt, koukala jsem, zda je zapsán v OR a právě tomu moc nerozumím. U předmětu podnikání má nejprve zapsáno, potom vymazáno v r.2006. Od té doby nepodnikal, nyní má novou živnost a ta v OR zapsaná není. Myslím tedy, že by stačila DE, poradí mi někdo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2009 17:15

annonym (neregistrovaný)

Re: Cizinec - DE nebo účetnictví?
      § 21 odst. 4 Obch.Z: Oprávnění zahraniční osoby podnikat na území České republiky vzniká ke dni zápisu této osoby, popřípadě organizační složky jejího podniku, v rozsahu předmětu podnikání zapsaném do obchodního rejstříku. Návrh na zápis podává zahraniční osoba.

Pokud se tedy jedná o zahraniční osobu, může podnikat v ČR až zápisem do OR. Pak vede účetnictví.

• 6. 11. 2009 18:11

vverca (neregistrovaný)

rozumím tomu dobře? má trvalý pobyt, zapsal se do OR, poté se vymazal a teď podniká na živnosťák bez zápisu do OR???

to je úplně normální, pokud se nepletu, tak po získání dlouhodobého pobytu na 10 let je brán jako normální český podnikatel
      a když je možnost vymazání, tak ji samozřejmě každý využije a vymaže se

stačí převést účto na DE a vést DE

takto jsem mazala 5 klientů a všechno OK, vedeme si DE a máme svatý pokoj

myslím si, že takto to bylo i u Vašeho klienta

• 6. 11. 2009 18:19

J. (neregistrovaný)

Má-li trvalý pobyt na území ČR - je na něho pohlíženo jako na čecha = stačí DE.

• 6. 11. 2009 18:53

vverca (neregistrovaný)

ještě jsem se podívala do šanonu a opravdu jsme vymazávali podnikatele z OR z důvodu trvalého pobytu na území čech
      do měsíce to bylo vyřízeno
      tak to neřešte a veďte DE :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).