Re: Cizinec - DE nebo účetnictví?
§ 21 odst. 4 Obch.Z: Oprávnění zahraniční osoby podnikat na území České republiky vzniká ke dni zápisu této osoby, popřípadě organizační složky jejího podniku, v rozsahu předmětu podnikání zapsaném do obchodního rejstříku. Návrh na zápis podává zahraniční osoba.
Pokud se tedy jedná o zahraniční osobu, může podnikat v ČR až zápisem do OR. Pak vede účetnictví.
rozumím tomu dobře? má trvalý pobyt, zapsal se do OR, poté se vymazal a teď podniká na živnosťák bez zápisu do OR???
to je úplně normální, pokud se nepletu, tak po získání dlouhodobého pobytu na 10 let je brán jako normální český podnikatel
a když je možnost vymazání, tak ji samozřejmě každý využije a vymaže se
stačí převést účto na DE a vést DE
takto jsem mazala 5 klientů a všechno OK, vedeme si DE a máme svatý pokoj
myslím si, že takto to bylo i u Vašeho klienta
Má-li trvalý pobyt na území ČR - je na něho pohlíženo jako na čecha = stačí DE.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 11. 2009 15:57
Dobrý den, mám nového klienta, cizince a nevím, zda vést účto nebo DE. Má zde trvalý pobyt, koukala jsem, zda je zapsán v OR a právě tomu moc nerozumím. U předmětu podnikání má nejprve zapsáno, potom vymazáno v r.2006. Od té doby nepodnikal, nyní má novou živnost a ta v OR zapsaná není. Myslím tedy, že by stačila DE, poradí mi někdo?