Re: čerpání dovolené po mateřské
Dobrý den,
jsem od 31.3. na mateřské, ale odpovím Vám jako mzdovka - PPM budete čerpat 196 dní - já to měla do 12.10. - takže u Vás + 14dní - do 26? Zkuste to přepočítat. O dovolenou si musíte požádat zaměstnavatele a máte nárok za celou roční dovolenou + samozřejmě loňskou. Po ukončení mateřské se počítají dny jako neodpracované - nebo jak bych to nazvala a dovolená se začíná krátit-teď si nejsem jistá jak, ale myslím, že první krácení je až po 100 dnech. Dovolenou čerpáte zároveň s rodičovskou - s tím není problém. Na dovolenou máte nárok a tak zaměstnavatel musí vyhovět. Pokud by nevyhověl porušuje ZP.
O.
Děkuji za odpověď,
teď jde o to, zda zaměstnavatel přijme žádost o čerpání dovolené se spožděním 14 dnů, když jsem to nestihla v termínu.
Z dalšího mi vychází, že za rok 2009 se dovolená nekrátí, za další roky, pokud neodpracuji 60 dní nárok nevzniká, takže při návratu do zaměstnání bych měla mít dovolenou nekrácenou.
Uvažiji správně?
Děkuji Lenka T
Já myslím, že ji přijme. Další rok nemáte nárok na dovolenou a až se vrátíte, bude otázka co odpracujete-taky uvidíte, jak bude platit zákon v té době, bohužel :-).
Tak dámy, já bych to trochu uvedla na správnou míru, když už nehledáte tady v historii. Pokud si nepožádáte o čerpání řádné dovolené ihned po skončení mateřské dovolené, zaměstnavatel už není v žádném případě povinen vám čerpání řádné dovolené umožnit dříve, než po skončení rodičovské dovolené, o kterou rovněž musíte požádat. Dále nemůžete zároveň čerpat řádnou dovolenou a rodičovskou dovolenou, ale postupně. MD se hodnotí jako výkon práce, RD už nikoliv. Krácení je opravdu po 100 dnech o 1/12 nároku a každých dalších 21 dnech o další 1/12, pokud v roce odpracujete min. 60 dní. Pokud ne, tak vzniká nárok jen za odpracované dny, a to za každých 21 odpracovaných dní na 1/12.
Pro jistotu jsem si ověřila - RD lze čerpat zároveň s dovolenou:
Začnu odzadu: rodičovský příspěvek vám náleží od ukončení mateřské dovolené a i když návazně na mateřskou dovolenou čerpáte dovolenou na zotavenou (takže máte po jistou dobu souběh rodičovského příspěvku i dovolené na zotavenou). a dál - odkaz níže
http://www.hledampraci.cz/pracovni-pravo/vycerpani-dovolene-pred-materskou-neschopenka.php
Ano, dřív to nešlo, nyní to lze najednou.
Je těžké něco vysvětlovat, když nechcete chápat, že rodičovská dovolená, je úplně něco jiného než rodičovský příspěvek. A dvě dovolené zároveň u zaměstnavatele čerpat opravdu nemůžete. Ale řádnou dovolenou i rodičovskou dovolenou spolu s rodičovským příspěvkem ano.
mat. dovolená Vám skončila 26.10.
pokud jste chtěla čerpat dovolenou ihned po mat. dovolené, potom jste měla o ni před 26.10. písemně požádat zam-tele
také jste měla písemně zam-tele požádat o čerpání rodičovské dovolené (po vyčerpání dovolené)
čerpat dovolenou jste nestihla, takže Vám zam-tel není povinen umožnit její čerpání např. do 1 roku dítěte (to máte mylnou informaci)
budete ji čerpat až se vrátíte po rodič. dovolené
protože jste si ani písemně nezažádala o dobu čerpání rodič. dovolené (mohla jste ji čerpat třeba jen 2 roky a pak příp. prodloužit do 3 let dítěte), nyní se má za to, že budete na rodič. dovolené do 3 let dítěte
pokud jste nebyla před nástupem na mat. dovolenou na neschopence, potom se letošní dovolená krátit nebude (ani když ji budete čerpat po návratu z rodič. dovolené)
je tu ale jeden zádrhel - pokud byste během doby (do 3 let tohoto dítěte) znovu nastoupila na mat. dovolenou, nestačila byste si vyčerpat nárok za dovolenou, tu, kterou jste nyní nevyčerpala (to by dovolená bez náhrady zanikla)
o rodičovský příspěvek (od státu) jste mohla již požádat
je jedno, pokud splníte podmínky, jakou variantu zvolíte, neboť na čerpání rodič. dovolené to nemá vliv (můžete třeba pobírat rodič. příspěvek a zároveň potom pracovat - tam musíte jen splnit podmínku péče o dítě - poč. dnů v měsíci v předšk. zař. apod.)
Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Ještě se zeptám: zaměstnavatel souhlasil s čerpáním rod.dovolené do 2 let věku dítěte. Mohu po uplynutí této doby žádat o řádnou dovolenou, po jejím ukončení prodloužit rod.dovolenou do 3 let věku dítěte. Je povinnen vyhovět, příp.dle jakého par. ZP.
pokud jste žádala o čerp. rodič. dovolené do 2 let dítěte, potom můžete čerpat dovolenou a pak /po vyčerpání dovolené/ požádat o čerpání rodič. dovolené (max. do 3 let dítěte)
je lepší, když podáváte žádosti vždy písemně
§ 196 (§ 195) Zák. práce
pokud byste chtěla ještě po 3. naroz. dítěte o něj pečovat (třeba pobíráte rodič. příspěvek až do 4 let dítěte), potom písemně žádáte zam-tele o neplac. volno (když doložíte, že splňujete podmínky, že spadáte do kateg., za kterou je plátcem zdrav. poj. stát, potom se z neplac. volna nic neplatí)
má to však podmínku - zam-tel by s neplac. volnem musel souhlasit (nemusí ale souhlasit s neplac. volnem, musela byste se 1. prac.den po 3. naroz. dítěte vrátit do práce, pokud byste se nechtěla do práce vrátit, musela byste se dohodnout na uk. PP nebo včas dát výpověď a poté skončí PP - vše bez odstupného)
Jenže když budete čerpat dovolenou až příští rok (až po 2. roce dítěte), potom dovolená z loňského roku již čerpat nepůjde, po rodič. dovolené lze čerpat jen dovolenou za mat. dovolenou, kterou jste si nezažádala o čerpání ihned po mat. dovolené. Domnívám se, že těch 6 dnů z r. 2008 propadne.
Určitě je lepší, když žena požádá o čerpání dovolené ihned po mat. dovolené, když čerpá až po rodič. dovolené, mohou vznikat zbytečně zmatky.
proč by měla dov.propadnout ? v novém ZP §218 odst.3, jsem se dočetla: není li dovolená z loňského roku vyčerpána ani do konce následujícího roku, právo(nárok )zaměstnance na tuto D zaniká( dlouhodobě nem.,ženy na mateřské atd.) Pro tento případ ale nový ZP změkčil tak, že nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání této D ani do konce příštího kal.roku z důvodu čerpání RD, určí tuto dobu jejího čerpání až po skončení RD (toto právo tak nezanikne)!!!
Pochopila jsem z toho tedy, že až zam.ukončí RD, tak okamžitě začne čerpat tuto nevyčerpanou D.
Zákonodárce to možná takto myslel, ale v ZP jsou slova "... zaměstnavatel určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené" - tzn. že iniciativa v určování této dovolené je zpět na zaměstnavateli a zákon neřeší situaci, která nastane, pokud zaměstnavatel takto dovolenou neurčí (= další mezera v zákoně).
ano, je to mezera v zákoně
proto říkám, že je lepší, když si žena o čerpání dovolené zažádá vždy ihned po mat. dovolené (tam je ze zákona povinen zam-tel tuto dovolenou ženě povolit čerpat, navíc nedochází ke krácení)
když dovolenou čerpá až po rodič. dovolené, tam mohou nastat problémy (nemusí zam-tel povolit čerpání IHNED po rodič. dovolené)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 11. 2009 18:24
Dobrý den,
prosím o radu a pomoc. Jsem od 14.4.2009 na mateřské dovolené. Do kdy čerpám PPM a jak je to s výběrem dovolené? Pokud nestihnu zažádat o čerpání dovolené před nástupem na rodičovskou, mohu požádat zaměstnavatele o podičovskou dovolenou např. do 1 roku věku dítěte, vybrat řádnou dovolenou a pokračovat v rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte. Je zaměstnavatel povinnen vyhovět. Jde mi o to, aby se dovolená krátila co nejméně. Dekuji lenka