Re: výživné
Nedala bych mu výplatu, dokud to nepřinese.-))
Já se chci zeptat, jak je možné, že má srážku vyživného v zápočťáku? Já neskutečně válčím s bývalým o alimenty.A podávat na něj trestní oznámení nechci(když ho zavřou, tak nebude platit nic).Navíc on platí,ale buď málo nebo pozdě. Nikdy nevím,zda můžu s alimenty počítat nebo ne. Můžu nějak navrhnout, že by mu strhávali ze mzdy?
Re: výživné
Nejdříve musíte mít v ruce rozhodnutí od soudu a při jeho neplnění ze strany bývalého případně žádáte o jeho výkon. Soudní rozhodnutí získáte nejlépe žalobou na vydání platebního rozkazu. Dvoukolejnost soudního vymáhání platí stále. Stále můžete žalovat bývalého žalobou na výkon rozhodnutí prováděný zaměstnanci soudu. Pro dlužníka jde o levnější způsob, nevýhoda věřitele je, že musí určit majetek, z kterého lze brát. Toto odpadá u druhého způsobu, tj. "moderní" exekuce prováděné soudními exekutory - ti si volí způsob provedení exekuce sami. Jde o dražší způsob, náklady samozřejmě hradí dlužník, věřitel ale může být vyzván ke složení zálohy a stávají se i případy, kdy exekutor vzniklé náklady po věřiteli vymáhal, protože dlužník byl bezmajetný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 11. 2009 12:57
prosím o radu.Přijali jsme nového pracovníka,dodal zápočťák kde je uvedena srážka na výživné,po tomto zaměstnání byl veden na ÚP pak teprve nastoupil k nám.Není schopný donést Rozsudek od soudu a termín odevzdání výplaty se mi blíží.co s tím mám dělat?mám to srazit na základě zápočťáku kde je uveden účet atd.?díky za radu.HM