Živnosri

• (neregistrovaný)

8. 11. 2009 17:34

Dobrý den,

potřebuji vysvětlit tohle:

Pro účely sociálního pojištění se bude samostatná výdělěčná činnost považovat jako vedlejší příjem, jestliže občan má souběžně s výdělěčnou činností zaměstnanecký poměr, která zakládá účast na nemocenském pojištění.

Jde mi o ten zaměstnanecký poměr?

Já nemůžu mít jednu živnost jako hlavní, která mi teda zakládá účast na nemocen...a druhou živnost jako vedlejší ( nebo i víc vedlejších) ???

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2009 18:13

Lada M. (neregistrovaný)

Re: živnosri
      Hlavní nebo vedlejší činnost OSVČ se nerozděluje na jednotlivé živnosti. Posuzujete se vy jako podnikatel nikoli vaše živnosti.

• 8. 11. 2009 18:55

abc (neregistrovaný)

Nechápu!
      Při zaměstnání bude to zaměstnání jako hlavní a pak to co bude na živnostenský list je jako vedlejší??
      A pak tedy pokud budu mít jako hlavní podnikání na živnostenský list tak pak všechny ostatní živnosti i když budou z úplně jiného oboru budou pořád jako hlavní nebo jak??

• 8. 11. 2009 19:15

Lada M. (neregistrovaný)

Ano, jak píšete. Pokud jste souběžně s činností OSVČ zaměstnán, tak budete považován za OSVČ vedlejší. Pokud budete mít podnikání jako hlavní činnost, pak jsou veškeré vaše živnosti jako hlavní. Jinak pokud Vám jde o placení záloh platíte stejně za 1 živnost jako za 100 živností.

• 8. 11. 2009 19:49

abc (neregistrovaný)

Děkuji za vysvětlení.

A pokud tedy budou dvě živnosti tak se může vést jedna daňová evidence a je pak jedno ze které živnosti co je?
      Ale pokud budu chtít uplatňovat paušálem a jedna živnost je třeba 60% a druhá 50% tak už se to musí nějak rozdělit a pak až tyto výdaje z nich se dávají dohromady?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).