Re: Kooperativa-zákon.poj.
na internetu jsem našla přihlášku k pojištění odpovědnosti za pracovní úrazy - a také jsem to kdysi někde četla, že při prvním přihlášení se posílá přihláška, tak tedy nevím, třeba ještě někdo doplní, našla jsem např. zde /je těch stránek kde to je více/:
http://www.formstudio.cz/formulare/prihlaska-k-pojisteni-odpovednosti-za-pracovni-urazy-kooperativa-pojistovna.asp
ale jinak děkuji, když tak to tam pošlu, tím nic nezkazím :-)) kde to je v zákoně, to nevím
Zákonné pojistné za zaměstnance je povinnost každého zaměstnavatele odvádět za své zaměstnance poj.Kooperativa.
V případě, že 1/10 2009 jste přijala 1.zaměstnance, tím vznikla povinnost zaměstnance pojistit, tzn:
do 31/10 vypsat a odeslat potvrzenou přihlášku
" uhradit (alespoň zálohově) první pojistné (tj. určité procento - dle profese z hrubých mezd, přesně stanovuje zákon)
do 31/1 2010 případně doplatit pojistné, které bylo uhrazeno za IV/2009 dne 31/10 2009. Tak bych to udělala já, abych měla zaměstnance přihlášené a pojištěné - v případě úrazu.
Do 31.10.2010 musíte uhradit pojistné na 1.Q.2010 vypočítané z hrubých mezd za 4.Q.2009 a zároveň za za 4.Q.2009 - částka bude vlastzně stejná. Neposílejte to jako jednu částku, ale dvě - i když jsou stejné vč.všech údajů - viz § ze vyhl.
§12 (4) Vznikne-li zaměstnavateli, který v předcházejícím čtvrtletí nezaměstnával žádného zaměstnance, povinnost platit pojistné na toto pojištění, zaplatí zaměstnavatel první pojistné vypočítané ze základu dle odstavce 2 stanoveného pro dané čtvrtletí, a to zpětně, nejpozději do konce prvního měsíce následujícího čtvrtletí.
Žádné zálohové platby se neposílají. Teď musíte poslat přihlášku - jak jste psala výše a ostatní až v 1/2010.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>prosím o kontrolu - pokud jsem 1. zaměstnance přijala
>>>>>1.10.2009, přihlášku a první platbu Kooperativě
>>>>>provedu za 1.Q/2010, tj. do 31.1.2010 a vyměřovacím
>>>>>základem
>>>>>bude měsíc 10-12/2009, je to tak nebo se pletu ?
>>>>>Přihlášku mohu poslat až s první platbou nebo musím
>>>>>již nyní.
>>>>>
>>>>>Děkuji, nemám s tímto zkušenost.
>Zákonné pojistné za zaměstnance je povinnost každého
>zaměstnavatele odvádět za své zaměstnance
>poj.Kooperativa.
>V případě, že 1/10 2009 jste přijala 1.zaměstnance,
>tím vznikla povinnost zaměstnance pojistit, tzn:
>do 31/10 vypsat a odeslat potvrzenou přihlášku
> " uhradit (alespoň zálohově) první
>pojistné (tj. určité procento - dle profese z hrubých mezd,
>přesně stanovuje zákon)
>do 31/1 2010 případně doplatit pojistné, které bylo
>uhrazeno za IV/2009 dne 31/10 2009. Tak bych to udělala
>já, abych měla zaměstnance přihlášené a pojištěné - v
>případě úrazu.
Děkuji, takže ty vyměřovací základy odhadnete a pak to případně doplatíte v lednu ? Nebo jak tomu mám rozumět, už jsem z toho zmatená - za 4.Q se berou vyměř. základy 7-9/09, když ještě nebyl zaměstnán, jaké vyměř. základy použiji, to právě netuším :-))
31.1. = 4.Q VZ
30.4. = 1.Q VZ
31.7. = 2.Q VZ
31.10.=3.Q VZ
platí se pozadu a pokud není odvedeno včas navyšuje se o 10% za každý započatý měsíc, jedná se o zvýšené pojistné nikoliv penále.
Vše je popsáno ve vyhlášce včetně kolik promile se platí u různých činností.
>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>prosím o kontrolu - pokud jsem 1. zaměstnance přijala
>>>>>>>>1.10.2009, přihlášku a první platbu Kooperativě
>>>>>>>>provedu za 1.Q/2010, tj. do 31.1.2010 a vyměřovacím
>>>>>>>>základem
>>>>>>>>bude měsíc 10-12/2009, je to tak nebo se pletu ?
>>>>>>>>Přihlášku mohu poslat až s první platbou nebo musím
>>>>>>>>již nyní.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Děkuji, nemám s tímto zkušenost.
>>>
>>31.1. = 4.Q VZ
>>30.4. = 1.Q VZ
>>31.7. = 2.Q VZ
>>31.10.=3.Q VZ
>>platí se pozadu a pokud není odvedeno včas navyšuje
>>se
>>o 10% za každý započatý měsíc, jedná se o zvýšené
>>pojistné nikoliv penále.
>>Vše je popsáno ve vyhlášce včetně kolik promile se
>>platí u různých činností.
>Vyhláška MF 125/1993 § 12 a příloha -sazby, nejdete to
>v zákonech
děkuji, to je mi vše jasné, jen jsem nevěděla, jak mohu odvézt pojistné za 4.Q, když neznám vyměř. základy (7-9/09 ještě nebyl zaměstnanec) - ale dobré víly zde mi to již vysvětlili, že toto odvedu za 4.Q až společně s pojistným za 1.Q/2010 a to ve stejné výši. Tak snad to už chápu dobře, ale děkuji Vám za trpělivost a přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 11. 2009 10:52
Dobrý den,
prosím o kontrolu - pokud jsem 1. zaměstnance přijala 1.10.2009, přihlášku a první platbu Kooperativě provedu za 1.Q/2010, tj. do 31.1.2010 a vyměřovacím základem bude měsíc 10-12/2009, je to tak nebo se pletu ?
Přihlášku mohu poslat až s první platbou nebo musím již nyní.
Děkuji, nemám s tímto zkušenost.