Hlavní navigace

Prodej valut - přepočet kurzem dle §24

  • (neregistrovaný)

    9. 11. 2009 13:58

    Prosím zkušenější - firma vede valutovou pokladnu v EUR, používá měsíční pevný kurz. Dne 15.10. prodávala valuty a jestli to chápu dobře, dle §24 odstavce 6 zákona o účetnictví při prodeji valut můžu použít kurz, za který jsem valuty prodala (v dohodě podepsané účastníky "směny" je kurz k 15.10. a to 25,875 Kč). Zaúčtuje se teda částka 207.000,- zápisem 315/211? nebo u účtu 211 musím přepočíst pevným kurzem, který máme stanovený směrnicí a aktuálním kurzem v den prodeje valut přepočtu jen to, co bude účtováno na účet 315?

    Díky za rady, L.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2009 15:17

      annonym (neregistrovaný)

      Re: prodej valut - přepočet kurzem dle §
      Jedná-li se o směnárenskou činnost (s patřičným povolením), pak účtujete o nákupu a prodeji valut a zpravidla i o poplatcích za výměnu. Při přepočtu cizí měny na českou k datu pohybu měny je nutné vnitřním předpisem rozhodnout o použití kursu (denní kurs ČNB, pevný kurs nebo kurs, za který byly tyto hodnoty koupeny nebo prodány).

      § 24 se týká nákupu a prodeje mezi vámi a držiteli příslušné licence
      (např. bankou).

      Nemáte-li oprávnění provádět směnárenskou činnost dle § 9 zákona č. 219/1995 Sb. (devizový zákon), pak pouze upozornění, že obchody s devizovými hodnotami mohou provádět pouze devizová místa v rozsahu stanoveném v bankovní nebo devizové licenci. Pokud tedy bankovní licenci pro směnárenskou činnost nebo devizovou licenci k prodeji cizí měny za českou měnu nemáte, nelze cizí měnu prodat. Stejně tak nelze kupovat cizí měnu od osoby nevlastnící výše zmíněnou licenci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).