Kdo dříve vyřizoval nemocenské pojištění

• (neregistrovaný)

10. 11. 2009 9:44

DObrý den,

měla bych takový dotaz. Píšu referát na nový zákon o nemocenském pojištění. DOčetla jsem se, že ČSSZ nově vyřizuje nemocenské pojištění velkým firmám nad 25 zaměstnanců, tedy ne už jen malým firmám do 25 zaměstnanců a OSVČ. Nikde ale nemůžu dohledat, kdo velkým firmám vyřizoval nemocenské pojištění před uzákoněním zákona 1.1. 2009. Můžete mi někdo poradi??

Moc děkuji za odpověď!!!
    Tereza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2009 9:52

xy5

Re: Kdo dříve vyřizoval nemocenské pojiš
      dřív platily nemoc.dávky, OČR, PPM, VPTM velké organizace
      o tyto vyplacené dávky potom zasílaly tyto velké organiizace méně na soc. poj.
      vyšel nějaký odvod soc. poj. a odečetly se vyplacené dávky a rozdíl se odeslal na účet sociálky
      může se ještě stát, že někde v bývalých velkých org. doplácejí tyto dávky (nemoc začala v r. 2008 a dále pokračuje do dnešních dnů)

• 10. 11. 2009 10:01

Tereza (neregistrovaný)

Děkuji moc, ale mohla byste mi vysvětlit ty zkratky, nějak jsem to nepochopila.-(

• 10. 11. 2009 10:05

mzdovka (neregistrovaný)

Dobrý den,
      nemocenské pojištění u velkých organizací zpracovávala vždy mzdová účetní. Nemocenské dávky, mateřské dovolené a ošetřovné zadala do mezd. Existoval formulář "Přehled o pojistném na soc.zab......" Na tento se uvedl součet vym.základů za zaměstnance,počet zaměstnanců a vypočtené soc.poj. Částky vyplacené na nemoc.dávkách se od tohoto odečetly a tento rozdíl se teprve odváděl na účet OSSZ. Takže velké organizace odváděly pouze rozdíl mezi skutečně vypočteným soc.poj a nemocenskými dávkami.
      Zdravím
      Jana

• 10. 11. 2009 10:14

vlalet (neregistrovaný)

nemocenské dávky, ošetřování člena rodiny, peněžitá pomoc v mateřství, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).