Kopie živn. listu pro dodavatele

• (neregistrovaný)

10. 11. 2009 13:48

Dobrý den, dodavatel po mně požaduje kopii ŽL k tomu, abych se mohl stát jeho odběratelem.
    Rád bych se zeptal, zda je k tomu zákonný podklad?
    Mám v poslední době obavu rozdávat své kopie ŽL, když vím, jaká je doba a vše je zneužitelné.
    Nevím, zda by mu mělo stačit, když mu poskytnu IčO a adresu, DIč nemám.

Děkuji, Jirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2009 13:55

pája

Re: Kopie živn. listu pro dodavatele
      zákonná povinnost není, ale je to běžným obchodním zvykem při uzavírání smluv nebo i ústních dohodách o kooperaci, že si strany vzájemně vyměňují výpisy z OR nebo kopie výpisů ze ŽR, příp.kopie ŽL nebo KL.
      Chcete-li obchodovat, musít mu vyhovět, já to klientům doporučuji rovněž a navíc aby si vždy přes ARES ověřili, že ten doklad není falšován.

• 10. 11. 2009 18:30

kozák (neregistrovaný)

Re: Kopie živn. listu pro dodavatele
      To zda má někdo platný žl se přeci dál ověřit přes internet ve vyhledavači podnikatelského subjektu,ne? zadáte jméno a hned se
      to vidí.
      Pokud bych někomu dal kopii tak bez ověření orginálu stejně mu snad na nic není.
      Pokud máte obavy o zneužití ,na kopii bych třeba dolu nebo na druhou stranu napsala tato kopie je pouze vydána za účelem informativního charakteru,nebo tak něco prostě za účelem k čemu to má sloužit,tak aby na to třeba někdo jiný nemohl něco uzavřít -zneužít bez vašeho vědomí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).