Re: Dovolená
Opravdu máte smůlu, protože dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel.
§ 217
(1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené, vydaného s předchozím souhlasem odborové
organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Obecným pravidlem je, že dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel (nejde-li o jednu ze 2 výjimek z tohoto pravidla), ale podle judikatury není porušením tohoto zákonného principu, pokud zaměstnanec na určitou dobu o dovolenou požádá a zaměstnavatel mu vyhoví. I v tomto případě je určující rozhodnutí zaměstnavatele, který pokud nesouhlasí, musí svůj nesouhlas vyslovit jednoznačně, včas apod. - srov. soudní spory, které stály mnoho peněz z důvodu, že zaměstnavatel takto nepostupoval.
To myslíte vážně, že zaměstnanci stačí napsat žádost o dovolenou a pokud zaměstnavatel nevysloví souhlas ani nesouhlas, má se za to, že souhlasí?
Co si myslím já, není podstatné, ale můžete se podívat na judikaturu - např. z jednoho soudního sporu: zaměstnanec jen vzkázal, že si "bere dovolenou", zaměstnavatel mu až po skončení 1. zameškané směny napsal mailem, že takhle tedy ne a posoudil jeho nepřítomnost v práci jako neomluvenou (D trvala 6 směn). Dali mu výpověď, soud ji shledal neplatnou (nesouhlas nebyl vzápětí, byl vágní apod.) a celé to stálo 1,6 milionu Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
10. 11. 2009 16:31
Dobrý den,chtěla bych se zeptat..zda mám jako státní zaměstnanec nárok na předem nahlášenou dovolenou...jde o 1 den.Jelikož studuji a studium mi nebylo zaměstnavatelem umožněno.....potřebuji si alespoň občas do školy zajít,jelikož je škola 1týdně od 8-17.30 hod.jde mi o to,zda si mohu třeba 14dní dopředu nahlásit dovolenou a povinnsostí zaměstnavatele je mi ji umožnit?Nebo mám smůlu?A nemám si ani kdy dojít udělat zkoušky?MOC děkuji za radu.