Musím zaplatit zdravotní za prosinec?

• (neregistrovaný)

10. 11. 2009 18:18

Dobrý den,poradíte nyní jsem na úp kdy mi zdr.poj.platí stát.
    Od 10.prosince chci na vánoce prodávat na sebe na žl.
    Musím si za prosinec zaplatit zdravotní ,když až do 9.12. budu na úřadě ,ten den 9.12. se z úp odhlasím a tak bych měl prosinec snad placen ještě státem ,ne .Jsem někde slyšel že stačí být evidová na úp jeden den a ten celý měsíc platí zdr.poj. stát tak jak to prosím je? Na žl začnu až od 10.12. ,další měsíce chápu to už leden a dál je jasný že to si budu platit zdr.a soc. sám ,ale ten prosinec ,nechápu.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2009 19:00

Lada M. (neregistrovaný)

Re: musím zaplatit zdravotní za prosinec
      Když zasáhnete činností OSVČ (jako hlavní) do kteréhokoli měsíce byť jen jediným dnem, musíte za tento měsíc zaplatit zálohu na zdravotní pojištění.

• 10. 11. 2009 19:23

na ostro (neregistrovaný)

Děkuji za rychlou odpověd. Ano ,hlavní činn. to bude jinde zaměstnán nebudu a na úřadě práce končím 9.12.(nebot prý jak začnu na žl nemůžu být dál evidován) jen mi ještě není teda jasné :to musím zaplatit za celý měsíc plnou minimální zálohu ? nebo jen část- za těch 21 dní (od 10.12 do 31.12). Něco přece zaplatí za ten měsíc stát ne od 1.12.do 9.12. toto ještě nechápu. Můžete prosím ještě poradit,musím platit v prosinci jen poměrnou část z té minimální zálohy ,nebo musí zaplatit celou minim.zálohu.
      Pořád nechápu to že přeci od 1.12.do 9.12. jestě přece platí za mě stát,tak proč bych musel sám platit za 31 dní,když fakticky budu podnikat jen 21 dní,a to tedy bude placen prosinec jak státem tak i mnou,mám v tomto guláš.Moc děkuji za upřesnění jak to je.

• 11. 11. 2009 8:37

RenataH (neregistrovaný)

Budete muset zaplatit celou zálohu, ne jen alikvotní část. Přesně jak je napsáno v první odpovědi. Takový je zákon.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).