Re: OSVČ a nemoc
Dobrý den,na nemocenské dávky Vám v tomto případě nárok vznikne.Nechte si vystavit jak vy říkáte neschopenku,dostanete dva díly první by byl pro zaměstnavatele,který by vyplatil náhradu mzdy v prvních 14 dnech nemoci (to ovšem není Váš případ) a ten druhý zašlete na příslušnou správu sociálního zabezpečení (po 14 dnech pracovní neschopnosti).Když tam zašlete oba dva,nic se neděje (nezapomeňte jej řádně vyplnit a podepsat).Vždy k poslednímu dni v měsíci Vám lékař (nebo nemocnice) vystaví tzv.lístek na peníze - Potvrzení o trvání pracovní neschopnosti,ten podepíšete a odešlete opět na správu soc.zabezpečení,pokud ne tak Vám nebudou vyplaceny nemocenské dávky.
Ještě bych Vám doporučila aby jste si pořídil kopii ze začástku pracovní neschopnosti a odeslal ji na svoji zdravotní pojišťovnu.
Tak budou vědět,že jste nemocen a v měsíci kdy bude nemoc trvat od 1-do posledního tj. celý kalendářní měsíc nemusíte platit zálohy na zdravotní ani na důchodové pojištění.Když neschopenku ukončíte tak tam zašlete kopii ukončení pracovní neschopnosti.
Doufám,že jsem Vám to alespoň trochu vysvětlila a přeji Vám brzké uzdravení.
>>Hezký den všem, moc prosím o nějaké informace ohledně
>>nemoci: jsem OSVČ, od včerejška marodím (zápal plic),
>>takže to bude na dlouho, možná i v nemocnici (podle
>>výsledků z laboratoře). Dobrovolné nemocenské jsem
>>začal
>>platit od 23.6.09, platím 400,-- měsíčně. Mám nárok
>>na
>>nějakou nemocenskou? Jestli ano, jak postupovat?
>>Nechat si vystavit neschopenku a 15. den ji poslat na
>>OSSZ?
>>Marodím porvně od r. 1991, takže jsem úplně mimo,
>>děkuji všem za rady.
>Dobrý den,na nemocenské dávky Vám v tomto případě
>nárok vznikne.Nechte si vystavit jak vy říkáte
>neschopenku,dostanete dva díly první by byl pro
>zaměstnavatele,který by vyplatil náhradu mzdy v prvních 14 dnech nemoci
>(to ovšem není Váš případ) a ten druhý zašlete na
>příslušnou správu sociálního zabezpečení (po 14 dnech
>pracovní neschopnosti).Když tam zašlete oba dva,nic se
>neděje (nezapomeňte jej řádně vyplnit a podepsat).Vždy k
>poslednímu dni v měsíci Vám lékař (nebo nemocnice)
>vystaví tzv.lístek na peníze - Potvrzení o trvání
>pracovní neschopnosti,ten podepíšete a odešlete opět na
>správu soc.zabezpečení,pokud ne tak Vám nebudou vyplaceny
>nemocenské dávky.
>Ještě bych Vám doporučila aby jste si pořídil kopii ze
>začástku pracovní neschopnosti a odeslal ji na svoji
>zdravotní pojišťovnu.
>Tak budou vědět,že jste nemocen a v měsíci kdy bude
>nemoc trvat od 1-do posledního tj. celý kalendářní měsíc
>nemusíte platit zálohy na zdravotní ani na důchodové
>pojištění.Když neschopenku ukončíte tak tam zašlete
>kopii ukončení pracovní neschopnosti.
>Doufám,že jsem Vám to alespoň trochu vysvětlila a
>přeji Vám brzké uzdravení.
>Perfektní vysvětlení, moc děkuji. Jen dotaz: jak vypočítat peníze při měs. platbě 400,-- Kč? Díky
Mrkněte na www.mpsv.cz/cs/5743 tam je kalkulačka pro výpočet nemocenské od 15 kal.dne nemoci.Částka 400,-- je 1,4 % z hrubé mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
11. 11. 2009 8:25
Hezký den všem, moc prosím o nějaké informace ohledně nemoci: jsem OSVČ, od včerejška marodím (zápal plic), takže to bude na dlouho, možná i v nemocnici (podle výsledků z laboratoře). Dobrovolné nemocenské jsem začal platit od 23.6.09, platím 400,-- měsíčně. Mám nárok na nějakou nemocenskou? Jestli ano, jak postupovat? Nechat si vystavit neschopenku a 15. den ji poslat na OSSZ? Marodím porvně od r. 1991, takže jsem úplně mimo, děkuji všem za rady.