Re: Podpůrčí doba
Tak už jsem to zjistila: Započítávají se do podp. doby všechny dny, tzn. už od počátku nemoci, vždy i těch prvních 14 dnů. Na příloze se nemoci, které začaly v roce 2009, neuvádí (pracovnice budou poučeny). Na sociálce se sbíhají od lékařů všechny neschopenky a z toho soc. vyčíslí ty dny i v případě, že nemoc skončila do 2 týdnů a nemocenské dávky se vůbec neplatily. Všechny tyto dny pak jsou započítány do podpůrčí doby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 11. 2009 11:24
Dobrý den, prosím o několik rad.
Podpůrčí doba je nyní 380 KD.
1) Do ní se počítají jen KD nemocenských dávek, tzn. až od 15. dne nemoci, je to tak?
2) S PID a star. důchodci je to stejné, akorát že mají podpůrčí dobu jen 70 KD? Setkala jsem se totiž s názorem, že jim se do ní započítává i těch prvních 14 dní.
A dále - na příloze o VZ, která se přikládá na sociálku, se vzadu uvádí dny nemocí za rok 2008 a za rok 2009, pokud nemoc nemoc vznikla v roce 2008 (tak je to uvedeno dole). Ovšem MSSZ vyžaduje uvádění všech nemocí, i těch, které vznikly až v roce 2009. Na námitku, že na formuláři se píše pouze o těch, které začaly v roce 2008 a že přece nemoci roku 2009 tam mají odpovídají, že to sice ano, ale nedostanou se k nim nemoci, které nepřesáhly 14 kal. dní. Ale přece o tyto dny se podpůrčí doba nezkracuje a navíc, když pracovník nemarodí víc než 14 KD, tak tam tuto nemoc přece neuvádím vůbec, ne? A když marodí víc než 14 KD, tak už se k nim tato nemoc dostane tak proč ji uvádět na příloze. To jejich zdůvodnění mi nedává smysl. Rozlousknete to někdo?