Re: Plátce DPH - vystavení faktury do za
Náležitosti faktury stejné jako v tuzemsku, pokud máte jejich DIČ ověřte si jej na - vies - , pokud budete fakturovat bez DPH musíte uvést sdělení, že osobou povinnou přiznat daň a zaplatit je plátce pro kterého se služba př. poř. zboží uskutečňuje s odkazem na přísl.ustanovení zák o DPH u služby přeji upř. soustrast :-)))))). Od ledna bude snad lépe!
Napište také co budete fakturovat (zboží nebo služby).
Na faktuře uvedete číslo účtu, ale musí být uvedeno v jiném formátu než mezi tuzemskem. Na výpisu z účtu si zjistěte číslo IBAN a SWIFT kód nebo BIC. Toto musíte na zahraniční fakturu uvést. Pokud máte eurový účet, uveďte číslo EUR účtu + fakturujte v EUR. Jen byste měl na faktuře mít také rozpis DPH přepočtený v CZK. Pokud nemáte eurový účet, fakturujte v CZK.
Počítám s tím, že se to vyveze do EU a v tomto případě by se jednalo o prodej zboží do EU a postupujte:
- ověřte si jeho DIČ na tady té adrese: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=CS
pokud zjistíte, že se jedná o platné DIČ DPH, tak vyfakturujete prodej zboží bez DPH a pokud z této stránky zjistíte, že není plátcem DPH, tak musíte prodej zboží vyfakturovat s DPH (jednalo by se o klasickou tuzemskou fakturu). Jestliže si odběratel osobně přijede pro zboží, tak si nechte od něj podepsat čestné prohlášení, že vyveze do "např. Německa" zboží z faktury č. ........ Pokud bude přepravovat nějaké spedice, tak od toho budete mít CMR a žádné čestné prohlášení nepotřebuje.
Pokud by se nakonec jednalo o fakturaci zboží plátci DPH do EU, tak budete muset podat za IV.Q.09 souhrnné hlášení na FÚ.
Simčo, je to od vás opravdu vyčerpávající - napsala jste to perfektně.
Jestli se ještě můžu zeptat - DPH tedy neplatím já? Známý mi říkal, že kdysi, když vystavoval zahran. fakturu, tak DPH odváděl on, ale zároveň si jej nárokoval - tedy taková metoda "nalej, vylej".
metoda "nalej, vylej" se používá při pořízení zboží z EU (od plátce), tak při dovozu z ostatních zemí
jestliže budete fakturovat bez DPH, tak DPH nebudete platit (v přiznání DPH to bude uvedeno na ř. 20) a odběratel uplatní metodu "nalej, vylej"
pokud by se ale nakonec jednalo o prodej do EU neplátci DPH, tak DPH musíte zaplatit vy..... záleží co z registru zjistíte
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 11. 2009 11:58
Dobrý den, jsem plátce DPH a teď poprvé mě čeká vystavení faktury do zahraničí, konkrétně Itálie.
Prosím o radu, jaké jsou mé povinnosti a jaké náležitosti vystavená faktura musí mít.
Děkuji všem ochotným za odpověď.