Cestovné-parkovné

• (neregistrovaný)

13. 11. 2009 6:44

mohu proplatit zaměstnanci,který byl na pac.cestě v Hradci Králové
    a parkoval sl.autem ,ale zapomněl si při výjezdu z podz.garáží vzít
    park.lístek v hodnotě 105,--Kč ? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2009 7:24

lucik (neregistrovaný)

Re: Cestovné-parkovné
      a na základe ceho mu to vyplatite???to prece nejde to by mohl pak rikat kazdy.vsechno musite mit podlozene doklama!

• 13. 11. 2009 8:00

akja (neregistrovaný)

myslela jsem.že použiji §164 ZP (pokud nemůže prokázat poskytne mu zaměstnavatel náhradu odpovídající ceně obvyklé v době a mís-tě konání prac.cesty), stalo se mu to poprvé a stovka jsou také peníze,které neleží jen tak na zemi
      děkuji

• 13. 11. 2009 8:12

-vera- (neregistrovaný)

já osobně bych mu nic nedala, protože je to dospělý svéprávný člověk a má takovouhle věc vědět

bohužel opravdu existuje §164 ZP, dovolím si citovat z jedné knihy:
      "Zákonná úprava zaručuje zaměstnanci úhrady výdajů, které musel během cesty vynaložit a které přímo souvisí s cestou. Zákoník blíže nevymezuje rozsah nutných vedlejších výdajů. Zaměstnavatel rozhoduje na základě náročnosti, nezbytnosti a účelnosti vynaložených výdajů o jejich proplacení. Jedná se například o úhradu nákladů spojených s přepravou a úschovou zavazadel, pracovních pomůcek a nářadí, za parkování silničních motorových vozidel, za telefonování, účastnické poplatky, použití toalet, mýtné a při zahraniční pracovní cestě i za kurzové rozdíly........ Tyto výdaje je zaměstnanec povinen zaměstnavateli doložit, to je prokázat dokladem. Pokud tak neučiní, například z důvodu nemožnosti doklad získat, popř. pro ztrátu dokladu, zaěmstnavatel uhrazuje zaměstnanci tyto výdaje podle prohlášení zaměstnance /např. čestné prohlášení zaměstnance, popř. prohlášení zaměstnanců, kteří se zaměstnancem byli na cestě/. Zaměstnanci vzniká právo na náhradu nutných vedlejších výdajů, i když je nemůže prokázat, a není ponecháno ne úvážení zaměstnavatele, zda nutné vedlejší výdaje zaměstnanci uhradí či nikoliv. Zaměstnavatel pouze posuzuje, zda výdaje měly či neměly povahu nutných vedlejších výdajů ve spojitosti s podmínkami pracovní cesty a plněním pracovních úkolů. Pokud tyto výdaje nejsou doloženy dokladem, zaměstnavatel může nedoložené výdaje upravit podle svých zkušeností o cenách věcí a služeb obvyklých v době a místě konání cesty."

je to trochu dlouhé, ale odpověď je jasná, pokud na tom bude trvat a vy uznáte, že to má status vedlejších výdajů, tak na základě čestného prohlášení budete muset vyplatit

už jsem tohle taky musela použít, bohužel;

• 13. 11. 2009 8:17

Jana N. (neregistrovaný)

U nás, pokud zaměstnanec ztratí doklad od parkovného,
      jízdenku z vlaku, autobusu - což se může stát každému-
      napíše a přiloží k cesťáku čestné prohlášení o ztrátě dokladu,
      podepíše nadřízený pracovník a je mu doklad proplacen.

• 13. 11. 2009 8:19

-vera- (neregistrovaný)

JANA N. a dáváte do daňově nebo nedaňově???? díky za odpověď
      já pro jistotu nedaňově, ale záleží na situaci, když jezdí na školení každý den a dle prezenčky tam opravdu jsou a ztratí pár lístků na MHD tak dávám daňově, ale když je to jednorázová cesta a třeba parkovné, tak se bojím a dávám nedaňově...

• 13. 11. 2009 13:35

mašlička (neregistrovaný)

já proplácím parkovné na základě jednak parkovacího lístku a jednak na základě knihy jízd. Obojí mám pak přiloženo k vyúčtování. Kdyby mi zaměstnance nepřinesl parkovací lístek, chtěla bych po něm čestné prohlášení a proplatila bych mu to. Samozřejmě pouze vyjimečně, ne opakovaně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).