Re: Cestovné-parkovné
já osobně bych mu nic nedala, protože je to dospělý svéprávný člověk a má takovouhle věc vědět
bohužel opravdu existuje §164 ZP, dovolím si citovat z jedné knihy:
"Zákonná úprava zaručuje zaměstnanci úhrady výdajů, které musel během cesty vynaložit a které přímo souvisí s cestou. Zákoník blíže nevymezuje rozsah nutných vedlejších výdajů. Zaměstnavatel rozhoduje na základě náročnosti, nezbytnosti a účelnosti vynaložených výdajů o jejich proplacení. Jedná se například o úhradu nákladů spojených s přepravou a úschovou zavazadel, pracovních pomůcek a nářadí, za parkování silničních motorových vozidel, za telefonování, účastnické poplatky, použití toalet, mýtné a při zahraniční pracovní cestě i za kurzové rozdíly........ Tyto výdaje je zaměstnanec povinen zaměstnavateli doložit, to je prokázat dokladem. Pokud tak neučiní, například z důvodu nemožnosti doklad získat, popř. pro ztrátu dokladu, zaěmstnavatel uhrazuje zaměstnanci tyto výdaje podle prohlášení zaměstnance /např. čestné prohlášení zaměstnance, popř. prohlášení zaměstnanců, kteří se zaměstnancem byli na cestě/. Zaměstnanci vzniká právo na náhradu nutných vedlejších výdajů, i když je nemůže prokázat, a není ponecháno ne úvážení zaměstnavatele, zda nutné vedlejší výdaje zaměstnanci uhradí či nikoliv. Zaměstnavatel pouze posuzuje, zda výdaje měly či neměly povahu nutných vedlejších výdajů ve spojitosti s podmínkami pracovní cesty a plněním pracovních úkolů. Pokud tyto výdaje nejsou doloženy dokladem, zaměstnavatel může nedoložené výdaje upravit podle svých zkušeností o cenách věcí a služeb obvyklých v době a místě konání cesty."
je to trochu dlouhé, ale odpověď je jasná, pokud na tom bude trvat a vy uznáte, že to má status vedlejších výdajů, tak na základě čestného prohlášení budete muset vyplatit
už jsem tohle taky musela použít, bohužel;
JANA N. a dáváte do daňově nebo nedaňově???? díky za odpověď
já pro jistotu nedaňově, ale záleží na situaci, když jezdí na školení každý den a dle prezenčky tam opravdu jsou a ztratí pár lístků na MHD tak dávám daňově, ale když je to jednorázová cesta a třeba parkovné, tak se bojím a dávám nedaňově...
já proplácím parkovné na základě jednak parkovacího lístku a jednak na základě knihy jízd. Obojí mám pak přiloženo k vyúčtování. Kdyby mi zaměstnance nepřinesl parkovací lístek, chtěla bych po něm čestné prohlášení a proplatila bych mu to. Samozřejmě pouze vyjimečně, ne opakovaně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 11. 2009 6:44
mohu proplatit zaměstnanci,který byl na pac.cestě v Hradci Králové
a parkoval sl.autem ,ale zapomněl si při výjezdu z podz.garáží vzít
park.lístek v hodnotě 105,--Kč ? děkuji