Sleva na soc. poj. prosím o radu

• (neregistrovaný)

13. 11. 2009 13:14

Minulý měsíc jsem vyplatila zaměstnannci mzdu a přitom byl celý měsíc nemocný. Z VZ jem si uplatnila slevu na soc. poj. Mzdu mu teď vezmu a on ji zaplatí do pokladny, to jsem se s ním domluvila, ale co se slevou. Musím doplatit tuto neoprávněně nárokovanou slevu??
    Děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2009 21:01

beta (neregistrovaný)

Re: Sleva na soc. poj. prosím o radu
      Pokud byste slevu nemusela doplatit, byla by to docela dobrá finta pro jiné z-tele :) Nesetkala jsem se s tím, ale domnívám se, ï když byla mzda zúčtována a vyplacena, došlo k neoprávněnému vyplacení, zaměstnanec pravděpodobně mohl předpokládat, že se nejedná o nějakou odměnu, když celý měsíc čerpá nemocenské dávky, tudíž mzdu pobral neoprávněně, patrně to uznal, když vám ji vrací, ale v tom případě si myslím,že budete muset doplatit pojistné a to co nejdříve, protože vám běží penále.

• 13. 11. 2009 21:21

J (neregistrovaný)

souhlas, ale jenom poznámka k tomu, že peníze vrátí do pokladny, to je sice hezké, ale vy to musíte dostat do mezd,na mzdový list , zaplatili jste víc na ZP apod.

• 14. 11. 2009 11:29

beta (neregistrovaný)

Tak když už jsme se dostali ke mzdám, přesně jak píše J., musíte opravit zúčtovanou mzdu, ale to si myslím vy víte. Takže opravné přehledy na OSSZ,příp. na ZP - za minulý měsíc - jak mělo být správně, tzn. ponížíte vyměřovací základ a odvod pojistného bez slevy z této mzdy a opravné přehledy na měsíc, ve kterém opravujete. No, nedoplatek (uplatněná sleva v minulém měsíci) se vám sníží o přeplatek - pojistné odvedené z neoprávněně poskytnuté mzdy, J. - co myslíte - domnívám se, že sice vznikl nedoplatek uplatněním slevy, ale defacto bude kompenzován přeplatkem odvedeného pojistného z vyplacené mzdy, nakonec možná ani nedoplatek nevznikne ...? A budete žádat naopak o vrácení přeplatku. Kam jsem se to až dostala, jen doufám, že moc nefantazíruji. Hanan, spočtete si kolik jste odvedla ze mzdy a porovnejte se slevou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).