Re: Sleva na soc. poj. prosím o radu
Pokud byste slevu nemusela doplatit, byla by to docela dobrá finta pro jiné z-tele :) Nesetkala jsem se s tím, ale domnívám se, ï když byla mzda zúčtována a vyplacena, došlo k neoprávněnému vyplacení, zaměstnanec pravděpodobně mohl předpokládat, že se nejedná o nějakou odměnu, když celý měsíc čerpá nemocenské dávky, tudíž mzdu pobral neoprávněně, patrně to uznal, když vám ji vrací, ale v tom případě si myslím,že budete muset doplatit pojistné a to co nejdříve, protože vám běží penále.
Re: Sleva na soc. poj. prosím o radu
Tak když už jsme se dostali ke mzdám, přesně jak píše J., musíte opravit zúčtovanou mzdu, ale to si myslím vy víte. Takže opravné přehledy na OSSZ,příp. na ZP - za minulý měsíc - jak mělo být správně, tzn. ponížíte vyměřovací základ a odvod pojistného bez slevy z této mzdy a opravné přehledy na měsíc, ve kterém opravujete. No, nedoplatek (uplatněná sleva v minulém měsíci) se vám sníží o přeplatek - pojistné odvedené z neoprávněně poskytnuté mzdy, J. - co myslíte - domnívám se, že sice vznikl nedoplatek uplatněním slevy, ale defacto bude kompenzován přeplatkem odvedeného pojistného z vyplacené mzdy, nakonec možná ani nedoplatek nevznikne ...? A budete žádat naopak o vrácení přeplatku. Kam jsem se to až dostala, jen doufám, že moc nefantazíruji. Hanan, spočtete si kolik jste odvedla ze mzdy a porovnejte se slevou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 11. 2009 13:14
Minulý měsíc jsem vyplatila zaměstnannci mzdu a přitom byl celý měsíc nemocný. Z VZ jem si uplatnila slevu na soc. poj. Mzdu mu teď vezmu a on ji zaplatí do pokladny, to jsem se s ním domluvila, ale co se slevou. Musím doplatit tuto neoprávněně nárokovanou slevu??
Děkuji za pomoc