Re: odpis pohledávky
Pokud jste účetní jednotkou, pak bych nejdříve v r. 2009 vytvořila OP dle zákona o rezervách (zřejmě splníte podmínku pro tvorbu OP dle § 8c) - 558/391. V dalšícm roce bych OP zrušila (391/558), odepsala na účet 546/3xx (daňově je uznatelný odpis do výše zákonné OP - § 24 odst. 2 písm. y)). Nadále, pokud nejde o zaniklou pohledávku, bych vedla v podrozvaze.
Děkuji, ještě jsem toto nikdy nemusela řešit, snad to zvládnu. Pokud by mi nebylo něco jasné, obrátím se ještě s prosbou.
Když tvoříte opravnou položku, vytvoříte si ID a v řádku položky uvedete, že je k Fa č...? Aby se zpětně dalo dohledat k jakému dokladu je tvořena. Je nutné dělat nějaký podepsaný zápis k tvorbě opravných položek nebo stačí jen ID? Zajímá mě praktický postup. Děkuji
Ve směrnici by jste měli mít stanoveno, kdy a jak budete tvořit OP a k jakým pohledávkám. Návrh na OP by měl být součásti dokladové inventarizace ke konci roku. Měl by tedy navrhovat ten, kdo tuto inventarizaci provádí (tedy účetní). Schvaluje odpovědná osoba (stanovená dle směrnice). Provedete zápis, kde uvedete pohledávky, ke kterým je vhodné vytvořit OP.
Pohledávky, ke kterým bude vytvořena OP můžete evidovat na jiném AU, nebo budete mít pouze soupis takových pohledávek.
Stejně tak při zrušení OP, pokud bude zjištěno, že je pohledávka nevymožitelná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2009 10:30
Mám FP z roku 2006, která již nebude hrazena a má se odepsat. Jek by jste postupovali? Částka je 10 110,- s DPH. Díky