Re: nejasnosti v nároku na PPM
Píše, že zaměstnání bude končit po roce, takže 270 pojištěných dnů mít bude. Počítají se kalendářní dny.
Pokud máte neschopenku, ukončí vám ji až před nástupem na PPM, bez ohledu na to, že už nebudete zaměstnaná. Žádat o PPM budete bývalého zaměstnavatele, který předá podklady OSSZ. O rodičovský příspěvek si budete moci zažádat v tříleté variantě, protože budete mít PPM. Jestli budete mít možnost volby dvouleté, záleží na vypočtené výši PPM. Podívejte se do zákona o státní sociální podpoře, nemám teď čas to hledat. Na úřadu práce se zaregistrujte, až budete chtít po narození dítěte jít pracovat.
Re: nejasnosti v nároku na PPM
bude nejlepší si zajít na příslušnou správu sociálního zabezepčení a tam se zeptat, stejně vás tato návštěva nemine, co se týče dvouleté verze rodičovského příspěvku,tak zde musíte splnit určitou výši platu..... na úřad práce se přihlasíte ihned po skončení prac.poměru..... 270 kalendářních nemocensky pojištěných, PPM vyplácí OSSZ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 11. 2009 14:16
Dobrý den, bude mi po roce zaměstnání končit pracovní poměr na dobu určitou, před tím jsem studovala pět let denní studium na vš. Jsem teď na neschopence a asi týden po ukončení pracovního poměru bych měla nastupovat na mateřskou. Mám v tomto případě nárok na peněžitou pomoc v mateřství (vím o lhůtě 270dnů nemocenského pojištění, ale není mi jasné zda sejedna o pracovní dny nebo kalendářní)? A koho mám o ni žádat - bývalého zaměstnavatele? A kdy je nutné se ohlásit na úp? Budu mít takhle nárok na dvouletou nebo tříletou verzy rodičovské dovolené? Omlouvám se množství dotazů a moc děkuji za odpověď.