"krizove odpisy"

• (neregistrovaný)

19. 11. 2009 21:43

Dobry den,

vedu DE - pri nakupu osobniho automobilu v roce 2009

1) se da uplatnit odpis na 2 roky u auta, kde ste prvnim majitelem (1. rok 60% a 2. 40%) zacina se od mesice porizeni - tento termin znamena jiz slozeni zalohy na vyrobu auta nebo az jeho prevzeti... DPH se odepise cele hned v prvnim roce?

2) pokud se v roce koupi ojety automobil - tzn. nejste prvni majitel - plati doba odpisovani jako drive 5 let?

diky za odpovedi a hezky vecer,
    Veronika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2009 8:00

annonym (neregistrovaný)

Re: "krizove odpisy"
      K bodu 1): s tím rokem opatrně. Odpisy jsou stanoveny s přesností na měsíce!! Pokud pořídíte např. v 11/2009, pak uplatníte pouze 1/12 z 60 % vstupní ceny.

• 20. 11. 2009 8:45

Jirka01 (neregistrovaný)

Začíná se odepisovat následující měsíc po měsíci, ve kterém došlo k pořízení HM. Myslím si, že to je následující měsíc po převzetí vozidla.
      Musí se dodržovat přesně měsíce, nelze jako klasicky, že auto koupíte v prosinci a odepíšete za celý rok.
      Jinak z hlediska DPH si ho můžete nárokovat na základě daňového dokladu vystaveného prodejcem celé ke dni DUZP.

• 2. 3. 2010 20:40

JanaS (neregistrovaný)

Tohle mne zajímá "Odpisy jsou stanoveny s přesností na měsíce!!"
      Mám spor:
      Já tvrdím: "s přesností na měsíce" tzn. koupím v 09, počítám odpis od 10 tzn. 3 měsíce, odpis za 3 měsíce teprve zaokrouhlím. (ve všech příkladech, které jsem viděla, jsou krásná čísla na celé koruny!!!)
      Můj oponent tvrdí :"s přesností na měsíce" , vypočtený měsíční odpis je třeba zaokrouhlit a pak teprve násobit počtem měsíců.
      Lze někde najít něco oficiálního, čím lze argumentovat???
      Dík Jana S.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).