Re: Nárok DPH a kurzový rozdíly..PROSÍM!
>Dobrý den,
>mám několik dotazů k podvojnému UCE:
>- mám fakturu od advokáta-plátce DPH za právní
>služby-vymáhání pohledávky na jiné společnosti. Můžu si
>nárokovat DPH od advokáta, i když v případě, že by to došlo
>k soudu, tak by nám ta dlužná strana zaplatila i tyto
>právní výlohy? Tak bych ho pak odvedla nebo jsem úplně
>z cesty? :-)
>- na konci min.roku mi zůstaly peníze na 261, které se
>vybírali z Eur účtu a zase se tam měly vrátit (takhle
>si to dělá jednatel aby měl finanční rezervu pro
>soukromí třeba jen na 5 dní), takže se bohužel stalo že mi
>to k 31.12. zůstalo viset na 261. Měla jsem udělat
>kurzový rozdíl?
>A teď dále jednatel si stále půjčuje(mimojiné
>bezúročně) a teď to účtuji přes účet 365 a vím už teď, že mi
>zase na konci roku na tom účtu bude viset půjčka např.
>1.000,- Eur, bude u toho kurový rozdíl?
>Vím, že se asi ptám na běžné blbosti, ale asi je to
>další den z mých špatných dnů, kdy si říkám, že všechno
>mám blbě..
měla jste je přijat do pokladny a tím by jste zúčtovala i kurzový rozdíl
211/221
563/221
221/663
pokud si půjčuje bezúročně nemá problém on, ale ten kdo mu to
půjčil, bude muset úroky dodanit jako výnos. Samozřejmě na konci roku kurzový rozdíl bude - přepočtete ho jako každý jiný závazek
kursem platným k 31.12.
>Děkuji..
Samozřejmě, že fakturu za advokáta naúčtujete na 518 a taky DPH 343 a můžete si jej nárokovat. Pokud by šlo k soudu, vy spor vyhrajete, oni Vám zaplatí, účtujete přes 648. Vše v pořádku. Není tam problém.
Účet 261 nemůže přece být se zůstatkem ke konci roku. Pokud něco vyberu z banky, pak to vložím do pokladny a z pokladny dále hradím různé nákupy. 261 musí být čistá. Takže radím - vyhotovte si pokladní doklad - příjem do pokladny a je to v pořádkdu.
Co se týče půjčky - musí být úročena běžnou úrokovou sazbou, jaká je v bankovních ústavech. Musí být sepsána smlouva. ¨
Pokud si peníze bere jen tak - tak zase - přes pokladnu. Ne jinak!!! Nemůžete účtovat kurzový rozdíl na smlouvu, která neexistuje. Jen na to, že si je někdo bere??? Byť majitel.
jenom poznámka k 261, zbavte se jí, jak vám bylo porazeno, udělejte ke konci roku příjem do pokladny, pokud vám ty peníze třeba 5.1. vrátí, tak se nic neděje
a kdyby je nepřinesl, tak bych to dala jako nějakou pohledávku
a pokud si bere peníze, aby měl chvíli z čeho žít, tak s tím nic neuděláte.... já bych to dala na pohledávku (z titulu třeba zálohy na nákup něčeho), až ty peníze vrátí, zrušila bych pohledávku, prostě se nákup nekonal
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 11. 2009 9:25
Dobrý den,
mám několik dotazů k podvojnému UCE:
- mám fakturu od advokáta-plátce DPH za právní služby-vymáhání pohledávky na jiné společnosti. Můžu si nárokovat DPH od advokáta, i když v případě, že by to došlo k soudu, tak by nám ta dlužná strana zaplatila i tyto právní výlohy? Tak bych ho pak odvedla nebo jsem úplně z cesty? :-)
- na konci min.roku mi zůstaly peníze na 261, které se vybírali z Eur účtu a zase se tam měly vrátit (takhle si to dělá jednatel aby měl finanční rezervu pro soukromí třeba jen na 5 dní), takže se bohužel stalo že mi to k 31.12. zůstalo viset na 261. Měla jsem udělat kurzový rozdíl?
A teď dále jednatel si stále půjčuje(mimojiné bezúročně) a teď to účtuji přes účet 365 a vím už teď, že mi zase na konci roku na tom účtu bude viset půjčka např. 1.000,- Eur, bude u toho kurový rozdíl?
Vím, že se asi ptám na běžné blbosti, ale asi je to další den z mých špatných dnů, kdy si říkám, že všechno mám blbě..
Děkuji..