Re: Opravná položka, odpis pohledávky
Ještě jsem to také konzultovala se známou účetní a ta mi navrhuje letos dotvořit 80% podle par. 8a odst.2 a příští rok odepsat. V podstatě to vyjde nastejno. Jen si ještě nejsem jistá tím odpisem, zda mohu odepsat, když nebudeme pohledávku vymáhat exekučně. Mám totiž jen vyjádření našeho právníka, že exekuci nedoporučuje, ale že v této chvíli není jiná možnost, jak majetek vymáhat. Pokud bychom do exekuce šli, tak bychom riskovali, že nic nevymůžeme a ještě budeme platit náklady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 11. 2009 10:21
Dobrý den, prosím o radu ohledně odpisů pohledávky. Máme pohledávku z roku 2006 spl. 27.5.2006. V roce 2006 na ni byla vytvořena opravná položka ve výši 20%. Od té doby se nic nedělo. V letošním roce přišlo vyjádření od právníka, že pohledávku máme pravomocně přisouzenou, ale že za tímto dlužníkem provádí exekuci již pro jiného klienta a vypadá to, že exekuce bude neúspěšná, takže nám ji nedoporučuje. Od exekuce jsme tedy ustoupili. Jde mi o to, jestli v této chvíli mohu pohledávku daňově odepsat, když jsme měli vytvořenou opravnou položku jen ve výši 20%. Je to pohledávka v hodnotě cca 14tis. Kč, tudíž dle par. 8c jsme ji mohli do oprávek zahrnout zřejmě celou. Ale nevím, jak to bylo v roce 2006, účetnictví jsem přebírala letos. Doufám, že jsem to nepopsala příliš kostrbatě, je to pro mě nové. Děkuji.